Европейското бъдеще на Северна Македония

Тази нощ в Скопие Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз единодушно подкрепи френското предложение за започване на преговори на страната за членство в Европейския съюз. Следва гласуването на това предложение в парламента. Може ли да има изненадващи обрати в пленарна зала? Коментарът пред БНТ е на журналиста Любчо Нешков и на политолога Първан Симеонов.

Първан Симеонов коментира, че взимането на такова решение не е лесно. Припомни, че протести е имало и по повод Преспанския договор, и по редица други поводи. Отбеляза, че в Северна Македония политическите нрави са такива, че голямата опозиционна сила организира протести. Освен това общественото мнение в РСМ не е кой знае колко добро спрямо България и такова решение естествено предизвиква политически страсти, политически употреби и проблемите на идентичността, които Северна Македония има, свързани с комплекса им на тема история.

„За мен не е толкова важно дали ще се гласува това предложение. В крайна сметка става това, което Западът иска. Въпросът е дали ще се отвори конституционният разговор за българите като една от основополагащите общности в историята на Македония. Опасението ми е, че там пречките няма да са по-малки, а още по-голямото ми опасение е, че тогава нашите западни партньори ще започнат да изискват София да прави някакви отстъпки“, акцентира той.


Според Любчо Нешков изненада в пленарна зала не би трябвало да има, защото чисто математически мнозинство има. „За мен изненадата беше, че през последните 15 дни управляващата партия на премиера Ковачевски отложи тази подкрепа близо 2 седмици и създаде напрежение в обществото, което не беше нужно. Стигна се до протести и сблъсъци, включително и физически. Това не беше необходимо. Македонското общество няма нужда от такава измислена политическа конфронтация“, подчерта той.

Любчо Нешков се спря на отношението на Северна Македония към България, като обясни, че то се дължи на институционална омраза, на държавна идеология на омраза срещу България. Случващото се през последните десетина дни беше ясно, че е организирано не само от политическите формации, но и от медиите, да не говорим, че „Светият синод излезе с две съобщения. Второто е потресаващо – за правата на македонското малцинство в България“, допълни той. Нешков каза, че е рано да се каже какво ще се случи в парламента на РСМ при промяната на конституцията, но, ако Северна Македония иска да стане част от европейското семейство, промяната ще бъде приета.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)