Евростат: Икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС

Европейският икономически растеж се ускори слабо през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходните три месеца, избягвайки на този етап опасността от рецесия, показват данни на официалната европейска статистика. Икономическата експанзия в нашата страна пък се оказа почти двойно по-добра от средната в ЕС и по този показател България е сред страните членки с най-добър растеж през периода април – юни 2022 г.

БВП на еврозоната нарасна през второто тримесечие с 0,6% спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато се повиши с 0,5% (слаба низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,7%), а в рамките на целия ЕС брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,6% след аналогичен растеж в началото на годината.

БВП на България пък нарасна за второ поредно тримесечие от началото на годината с 1,1%, като по-добър растеж беше отчетен единствено с Нидерландия (с 2,6%), Румъния (с 2,1%) и Швеция (с 1,4%), показват последните данни на Евростат.

Спрямо година по-рано БВП в рамките на еврозоната нарасна през второто тримесечие на 2022 г. с 3,0% след повишение с 5,4% в началото на годината, докато икономическият растеж в целия ЕС се забави до 4% от 5,5 на сто.

Според Евростат българската икономика е нараснала през периода април – юни с 4,8% спрямо същото тримесечие година по-рано и след експанзия от 4,5 на сто през първото тримесечие на 2022 г. Седем други страни членки на ЕС отбелязаха по-солиден икономически растеж на годишна база, като най-добре се представи икономиката на Словения (растеж с 8,3%), следвана от Португалия (с 6,9%) , Унгария (6,5%) и Испания (6,3%).

Въпреки доброто представяне на европейската икономика през второто тримесечие се очаква влошаване на икономическите перспективи през втората половина на годината с оглед на вече започналия от ЕЦБ цикъл на повишаване на рекордно ниските лихви в еврозоната, тъй като рекордните нива на инфлация, дължащи се най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, вече започнаха да намаляват покупателната способност на домакинствата. Енергийната криза на стария континент, която се очаква да се задълбочава преди и през предстоящия зимен сезон, пък рискува да допринесе за навлизането на европейската икономика в рецесия.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)