Един от създателите на „Новичок“: Само Русия може да стои зад отравянето на бившия шпионин

Само Русия може да стои зад опита за убийствата на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Това твърди един от създателите на бойното отровно вещество, с което британските власти твърдят, че двамата са  отровени.

[ad id=“225664″]

83-годишният Мирзаянов е помогнал за създаването на „Новичок“. Той живее от повече от 20 години в Принстън, щата Ню Джърси. Според него няма как атаката да е станала без участието на руското правителство, защото Русия държи под строг контрол своите запаси от веществото „Новичок“.

[ad id=“263680″]

Бившият шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично състояние в болница, след като бяха отровени с нервнопаралитичното вещество в британския град Солсбъри.

[ad id=“238430″]

Британският премиер Тереза Мей обвини Русия за атаката. Тя обяви, че в тази връзка Лондон гони 23-ма руски дипломати и се отменят всички контакти с Русия на високо ниво.

Москва отрече обвиненията.

[ad id=“218001″]

Мирзаянов заяви, че години наред е изпробвал и подобрявал „Новичок“ – название, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно в края на Студената война. Това оръжие е над десет пъти по-мощно от по-известния Ви Екс (VX), друг нервнопаралитичен агент.

offnews.bg

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)