НАЙ-НОВИ:

Една икономическа теория обяснява ирационалното ковид поведение

Една икономическа теория обяснява ирационалното ковид поведение

Снимка: Bloomberg

Много реакции към Covid-19 могат да се обяснят с една проста концепция: времево заместване. Въпреки странното си име идеята помага да се осмислят много поведения, които иначе може би изглеждат ирационални, пише за Bloomberg Тайлър Кауен, професор по икономика от университета Джордж Мейсън във Вирджиния.

На най-базово ниво времевото заместване означава преместване на действие или събитие в по-подходящо или изгодно време. Класически пример от икономиката е, че хората пазаруват повече, когато има разпродажби.

Сега помислете за един по-сложен пандемичен пример. Преди да се появят ваксините, имаше голям смисъл да бъде наложено носенето на маски. Ако инфекциите могат да бъдат преместени в бъдещето, евентуално ваксинираното общество би било много по-добре защитено.

Има една по-малко очевидна последица: Същите тези изисквания за маските имат по-малък смисъл, когато голям брой хора са ваксинирани. Носенето на маски все още ще изтегли инфекциите към бъдещето, но ако ваксините станат мъничко по-малко ефективни с течение на времето, както сочат някои данни, хората може да са малко по-зле по-късно (те също ще бъдат малко по-възрастни). Резултатът е, че аргументът за носене на маски е по-малко силен, дори ако все още смятате, че като цяло е добра идея.

И все пак много хора предпочитат да се придържат към установените правила и принципи. След като ги научат и ги предадат на други, те е малко вероятно да променят мнението си. „Маските са за добро!“ е просто предписание. „Точно колко добри са те зависи от това колко по-безопасно ще бъде близкото бъдеще!“ обаче не е такова. Но точно второто отрязява начина, по който икономистът е обучен да мисли.

Друг подход е да запазим маските за много дълго време – докато се появят много по-добри лечения, силата на вируса отслабне или настъпи някакъв друг набор от промени към подобряване на безопасността. Но какво ще стане, ако не се задава спасение? Вместо това хората ще трябва да се адаптират към дългосрочните условия на живот, които предпочитат, заедно със съпътстващите рискове. Дания, една от по-добре управляваните и по-добре ваксинирани нации по време на пандемията, реши точно това и обяви връщане към нормалността.

Според времевото заместване локдауните имат най-голям смисъл точно преди големи подобрения в безопасността, като ваксини или допълнителен болничен капацитет. На практика обаче точно тогава нетърпеливият гражданин може да поиска прекратяването им.

Времевото заместване също така помага да се обясни защо някои хора бяха относително щастливи по време на пандемията, а други не. Ако не сте ходили на театър две години, желаете ли, или можете ли, да ходите два пъти повече през следващите две години? Ако нямате тази гъвкавост, вероятно сте пострадали повече от средното.

Гражданите вземат предвид времевото заместване повече, отколкото органите на общественото здраве са склонни да признаят. Да кажем, че са изминали няколко седмици от третата ви доза (като силата ѝ все още не е намаляла) и се чувствате относително защитени срещу делта варианта, но се притеснявате, че следващата година предстоят по-опасни варианти. Може да излезете и да поемете някои „непропорционални“ рискове. За вас вероятно скоро няма да е много по-безопасно, но и не искате да прекарате остатъка от живота си в килер. Поведение, което може да изглежда безразсъдно, не е непременно такова.

Този начин на мислене противоречи на подхода на органите на общественото здравеопазване, които са склонни да определят ясни ограничения за широки слоеве хора (напълно ваксинирани, неваксинирани, с компрометирана имунна система и т.н.). Но реалността е, че хората ще се отдават на своите удоволствия, когато могат, особено ако очакват рискът от тези удоволствия да се повишава.

Някои от последиците от времевото заместване са малко неприятни и няма да намерите много хора, които дори желаят да говорят за тях.

Например: Да кажем, че сте с компрометирана имунна система и поради това не можете, или ни искате да се ваксинирате. Може би сте справедливо гневни на всички неваксинирани тъпаци наоколо, които прихващат ковид и евентуално ви заразяват. В същото време искате да сведете до минимум необходимата степен на времево заместване.

Така че, ако (може би правилно) се страхувате да излизате много, ще сте по-добре, ако същите тези тъпаци придобият по-бързо естествен имунитет. Да, по-добре би било те да се ваксинират. Но като изключим това, една бърза пандемия може да ви бъде по-лесна за управление, отколкото дълга, продължителна, която би изисквала героични количества от времево заместване.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon