„Едно от тези момчета“. Байдън сравни Си с Путин и се зарече да не допусне Китай да изпревари САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да попречи на Китай да измести Съединените щати като най-силната страна в света. Той също пое ангажимент да продължи да настоява Пекин да играе по международните правила по въпроси като търговията.

Байдън даде първата си самостоятелна пресконференция откакто е президент. Той каза, че целта на Китай е да стане водещата сила в света, а това няма да се случи „по време не моето управление, защото Съединените щати ще продължат да растат“.

Байдън също сравни президента на Китай Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин, защото и двамата вярват, че автократичното управление е „вълната на бъдещето“.

image0 (9K)

„Той е едно от тези момчета, както и Путин, които вярват, че автокрацията е вълната на бъдещето и че демокрацията не може да функционира във все по-сложния свят. На него му липсва демократичната – с малко Д – кост от тялото, но е умно, умно момче“, каза Байдън.

САЩ не търсят конфронтация с Китай, добави той. Байдън каза още, че Вашингтон ще работи заедно със своите съюзници, за да държи Китай отговорен за потъпкването на демокрацията в Хонконг, отношението към уйгурското малцинство и увеличаването на въоръжението.

Байдън беше питан и за изтеглянето на американските войски от Афганистан. Той каза, че поставеният от неговия предшественик Доналд Тръмп краен срок за изтегляне на 1 май „едва ли ще бъде изпълнен“. Но САЩ не планират да оставят последните си 2500 войници в Афганистан „за дълго“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!