Експерти за катастрофата на „Тракия“: Става въпрос за кратко разсейване

Повдигнаха обвинение на шофьора на сръбския автобус, който катастрофира в неделя вечер на магистрала „Тракия“ край Стара Загора. Как се стигна до поредната голяма катастрофа?

„Човешки грешки се случват, затова е важно, когато се проектират пътищата, да се има предвид и човешката грешка“, посочи експертът по пътна безопасност Георги Гълъбов в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

15 авг 2022 21:40

15

15 авг 2022 17:52

6

15 авг 2022 14:53

12

„Доказателствата, които имаме за този пътен инцидент, показват, че наистина става въпрос за кратко разсейване. Най-вероятно вината е изцяло на водача. Законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода. Ако има усложнения при пострадалите, може да попадне в размери на наказание между 2 и 10 години“, заяви адв. Людмил Рангелов.

По думите на Гълъбов инфраструктурата би могла да помогне да не се обърне автобусът, но във всеки случай трябва да има наказание, защото на шофьора не му е работа да ровичка в седалките.

„Половин година поне ще мине, докато се направи техническа експертиза. Би могло да се изиска като защита за водача, че там е трябвало да има поставена мантинела. Това може да стане в случай, че стандартите за един такъв път, изискват там да има мантинела“, изтъкна адв. Рангелов.

Пътният експерт коментира, че абсурдно е пътищата да са така проектирани, че най-дребната грешка да води до десетки пострадали.

„Изненадан съм от големия брой лица, които шофират след употребата на наркотици. Младото поколение е отишло доста далеч в тази посока. Наказателната отговорност като размер на санкцията позволява да бъде достатъчно висока, въпросът е да се установява и прилага“, посочи адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)