Експерти: Парното няма да поскъпва

Експерти: Парното няма да поскъпва
По-скъп газ с около 19% най-вероятно ще плащаме за декември. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на „Булгаргаз“ е 145 лева за мегаватчас, в момента цената е 123 лева. Причината за увеличаването на цената на синьото гориво е по-скъпият газ, с който хранилището Чирен е запълнено. Окончателното решение енергийният регулатор ще обяви на 1 декември.

„Цената можеше да бъде и по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен, съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщи Bulgaria ON AIR.

Друг фактор за повишаването на цената според председателя на енергийния регулатор е по-високото потребление през отоплителния сезон, както и голямото количество природен газ, което консумират топлофикациите.

Още по темата

28 ное 2022 11:13

5

2 ное 2022 12:33

0

„Тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември“, уточни Иванов.

Енергийни експерти коментират, че има реални основания „Булгаргаз“ да иска повишение на цената.

„Няма да има, аз съм убеден и няма основание да се правят корекции в цената на топлинната енергия, при тази цена от 19% тя е в рамките на предвидените резерви, които КЕВР определя“, добави Иван Хиновски.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)