Експерт: Очаква се голям интерес към ВЕИ процедурите

Експерт: Очаква се голям интерес към ВЕИ процедурите

Българската банка за развитие ще предоставя кредити за домакинствата, които искат да си поставят фотоволтаични системи по домовете. Предвидени са и средства за малките и средните предприятия, които да могат да гарантират своята енергийна независимост. До няколко дни стартира и мярката за изграждане на фотоволтаици и батерии за съхранение на електроенергия за нуждите на бизнеса.

„Процедурата за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и батерии за локално съхранение в предприятията за собствено ползване е изключително навременна. Тя ще бъде обявена в началото на февруари. Бюджетът по нея е 200 млн. лв., като предоставяме на предприятията 50% безвъзмездни средства от общата инвестиция за цялата система, която трябва да бъде изградена. Завишените цени на електроенергията утежниха производствените разходи на предприятията. С въвеждането на подобна система те ще могат да облекчат своите месечни разходи. Допустими за финансиране ще бъдат не само малки и средни предприятия, но и такива със среден брой на персонала до 3000 души“, заяви директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева.  

Гостът поясни, че всяко предприятие ще може да изгражда система на база на своята присъединена мощност към ЕРП-тата.

„Очакваме голям интерес по процедурата и най-вероятно средствата няма да стигнат за всички, но към момента се водят преговори за промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост. Имаме уверение от г-н Пеканов, че ако се освободят средства, те ще бъдат насочени към нашите мерки“, каза Илиева.

По думите на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, след две години Ковид и война бизнесът оцелява трудно.

„Резултатите за област Пазарджик са изключително добри. По първата мярка – „Технологична модернизация“, са одобрени 38 проекта. Общите средства, които очакваме, след като се подпишат договорите, са над 14 млн. лв.“, коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът подчерта важността на мярка „Киберсигурност“ в условия на война.

„За пет месеца екипите на служебния кабинет успяха  да направят така, че в края на мандата си да могат да кажат, че имаме договорени 10 от 10 оперативни програми за около 20 млрд. лв.“, каза още областният управител на Пазарджик.

До средата на тази година предстои да бъдат отворени още 6 процедури за безвъзмездни средства за предприятия от всички сфери на българската икономика. Бюджетът по тях ще бъде около 1 млрд. лв.

„Ще дадем по-дълъг период за кандидатстване за ВЕИ-та. Тя ще бъде отворена за три месеца. Оценката ще отнеме максимум 2-3 месеца. Механизмът е такъв, че проектите първо се поемат с национални средства, а по-късно се възстановяват от ЕК“, обясни още Илиева.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)