Експерт: Трябва да намалим прахосването на енергия

През последните месеци цената на природния газ в Европа достигна рекордни върхове. В краткосрочен план хората се тревожат дали ще могат да отопляват домовете си и дали индустриалното производство ще продължи. Те искат да бъдат сигурни, че ще има достатъчно енергия за индустрията. Голяма част от тази енергия идва от изкопаемите горива. В дългосрочен план трябва да се обърне повече внимание върху намаляване на потреблението и прахосването на енергия, а не толкова върху намаляване на предлагането на въглеродни горива. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg. 

Още по темата

„Ако инвестираме повече в изолация на домовете си и в използването на алтернативи на природния газ, това ще ускори прехода. Важно е да се внимава обаче с търсенето – то се пренебрегва за сметка на натиска върху компаниите да продават активите си, свързани с нефт, газ и въглища, преди да има готова алтернатива за енергийния преход“, посочи Лий.

В момента цените на електроенергията са невероятно високи. Цената на природния газ в Европа е 7 пъти по-висока в сравнение с миналата година. Хората с право се опасяват, че цените ще останат доста високи. Прогнозите за петролния пазар за началото на 2022 г. са за малко по-ниски цени, но е от голямо значение колко студена ще бъде зимата, посочи експертът.

„През 2022 г. цените на електроенергията ще зависят от това до каква степен ще можем да възстановим запасите от горивата, които ще ни трябва през следващата зима. През следващите 6 месеца цените ще останат високи“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)