ЕК изпраща помощ на засегнатите от пожарите страни

ЕК изпраща помощ на засегнатите от пожарите страни

Снимка: БГНЕС

image0 (9K)

Европейската комисия ще изпрати хеликоптери, самолети и пожарникари в най-засегнатите от пожарите страни на континента – Италия, Гърция, Северна Македония и Албания.

От Франция тръгват два самолета тип Canadair. Те ще помогнат на Италия в борбата с огнената стихия. 

От Кипър за Гърция тръгват два пожарогасителни самолета, заедно с противопожарен екип, натоварен с подпомагането на операциите на място, се казва в съобщението на комисията, цитирано от Франс прес.

Чехия и Холандия изпращат два хеликоптера за подпомагане на операции в Албания, а Словения изпраща екип от 45 пожарникари в Северна Македония.

Още по темата

4 авг 2021 11:54

14

31 юли 2021 20:50

5

„Ние работим денонощно, за да изпратим помощ, тъй като в Европа бушуват пожари. Гражданска защита на ЕС гарантира, че съществуващите ни противопожарни инструменти се използват в пълния им потенциал. Това е чудесен пример за солидарност на ЕС в моменти на нужда”,  коментира комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

По-рано тази седмица ЕС изпрати три водни бомбардировача тази седмица в Турция, която се бори с най -тежките пожари от десетилетие. При тях загинаха осем души. Унищожени са гори и земеделски земи, както и населените райони по бреговете.

В Гърция огнеборците се борят с няколко големи пожара в сряда. Сред тях е и този на север от Атина, където 300 души трябваше да бъдат евакуирани във вторник вечерта. В Албания мъж загина при горски пожар в района на Гирокастрале, където стотици пожарникари и войници се борят с десетки пожари.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!