Еленко Божков: КЗК обслужва „Инерком“ на Гинка Върбакова със спирането на сделката „ЧЕЗ“

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ. Това каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.

[ad id=“225664″]

Според експерта и бивш член на КЕВР аргументацията на КЗК „за тази концентрация, за която се говори и по хоризонтала, и по вертикала, е изключително несъществена“.

Божков припомни решението на КЗК, в което се казва, че ако се включат фотоволтаичните централи на Гинка Върбакова, които са 6 на брой с обща мощност 20 мегавата, заедно с 5-те мегавата от фотоволтаици на ЧЕЗ, това ще повлияе силно на пазара.

„Делът на нищожните 36 хиляди мегаватчаса, които „Инерком“, заедно с ЧЕЗ, биха произвели или са произвели през 2017-а, е една хилядна от процента спрямо цялата произвеждана енергия в България, която е 40 милиона мегаватчаса за миналата година. Това не може да повлияе на пазара“, категоричен бе Еленко Божков.

[ad id=“263680″]

Според него забраната на сделката от страна на КЗК е „една подготвена акция и мероприятие за минимизиране на щетите на „Инерком“, като същевременно се отговаря на обществените очаквания, че тази сделка няма да се състои или просто ще се забрани“:

По думите на експерта по този начин се спестяват 5 млн. евро на дружеството „Инерком“.

„Когато тази сделка се забрани от КЗК, първо ще се спестят едни пет милиона евро, които ще бъдат върнати на „Инерком“. Това са петте милиона евро, които те са внесли като гаранция за участието си в търга. Това е минимизиране на една щета“, обясни той.

„Много е вероятно да няма обжалване във ВАС, а и да има, ще бъде потвърдено решението на КЗК“, смята Еленко Божков. „По-малко вероятно е „Инерком“ да се раздели фиктивно с активите си, които пречат, и сделката да продължи без тях, ако могат да намерят кой да ги финансира“, допълни той.

[ad id=“236999″]

Божков е на мнение, че държавата трябва да изкупи обратно 100% от активите на ЧЕЗ.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)