Емил Димитров-Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика са горивата

По отношение на контрабандата на цигари Димитров обясни, че при всяко изследване се променят градовете, в които има много контрабандни цигари, а в следващо тримесечие намалява и „отиват“ в друг град

[ad id=“263680″]

„Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна сенчеста икономика – хората работят, но не е ясно какви пари получават, какво се осигуряват. В туризма е същото. Но все пак те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата. Там е най-големият проблем за държавата.“ Това коментира в ефира на БНТ Емил Димитров – Ревизоро, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

[ad id=“218001″]

„Няма отрасъл – строителство, земеделие, туризъм, които да нямат голям дял от сенчестата икономика и там са усилията и на инспекцията по труда, и на данъчни органи – да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло“, обясни Ревизоро и допълни, че се правят постоянни проверки.

„По отношение на контрабандата на цигари Димитров обясни, че при всяко изследване се променят градовете, в които има много контрабандни цигари, а в следващо тримесечие намалява и „отиват“ в друг град. Това е един непрекъснат процес – няколко ведомства обединени се борят с него“, заяви той.

По отношение на данните към третото тримесечие на 2017 година, че потреблението на цигари без платени акцизи е достигнало най-ниските нива през последните десет години и е 6%, Ревизоро коментира, че е важно да се задържи това ниво, а после да се преборим и с проблема с рязания тютюн, който не е в извадката.

[ad id=“218548″]

„Всички бихме били благодарни, ако тези 6% продължават да бъдат удържани в тези нива и разбира се, се пристъпи към допълнителните възможности да се търсят мерки, усилия, успехи в рязания тютюн“, отбеляза той.

„При горивата имаме проблем“, заяви Димитров. Той обясни, че трябва да бъде приет закон – този за търговията с нефт и нефтени продукти и тъй като продуктът в случая е течен и не могат да се слагат бандероли, би могло да се поставят маркери, които да показват от коя рафинерия са и за какво – износ или внос. Това според Димитров би могло да „дисциплинира“ пазара и приходите в бюджета.

„За държавата няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния бранш, и когато е сигурно, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят помежду си, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде защитен, широкият обществен интерес, приходите.
Засега – с неприемането на тези мерки има възможност за вариране“, допълни той.

[ad id=“236480″]

По отношение на алкохола Димитров коментира, че докато се появява алкохол – менте по курортите и хората умират от некачествен алкохол, проблемът съществува. По думите му най-големият ресурс обаче е в горивата и очаква усилията на държавата тази година да са съсредоточени там.

 


image0 (9K)