ЕМКО обвини в лъжа прокуратурата за взривовете в Ловнидол и ВМЗ-Сопот

Свързаното с оръжейния търговец Емилиян Гебрев дружество ЕМКО разби твърденията на прокуратурата за връзки на фирмата с взривовете в склад на с. Ловнидол и ВМЗ-Сопот.

Това стана броени часове след пресконференцията на държавното обвинение, на която говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че има връзка между взривовете в 4 склада, фирмата и опита за отравяне на Гебрев, както вече съобщи ЗАРАТА.

Според дружеството не отговаря на истината фактът за взрив, предшестван от пожар в склада на с. Ловнидол. Действително в склада е имало експлозия на 12 ноември 2011 г., а взривените боеприпаси са били транспортирани след 2010 г. от Чехия, но е „откровена лъжа“, че са били предназначени за Грузия или другаде. Това може да се установи лесно от документите, казват от фирмата. Освен това прокуратурата е прекратила разследването за причините за взрива през 2013 г.

ЕМКО нарича „откровена лъжа“ и твърдението, че е свързана с взривовете във ВМЗ-Сопот. Това също може да се установи по документи.

„Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерския съвет“, уточняват от дружеството.

И задават следните въпроси: Защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО, вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?

ЕМКО стига дори по-далеч – дали прокуратурата не прикрива нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това.

Ето пълния текст на съобщението на ЕМКО: 

Във връзка с официално съобщение на главния прокурор на Р България за проведени разследвания на взривове на складове с боеприпаси в България, считаме, че е необходимо да се заяви следното:

1. На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 г. През м. ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче, е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

2. Също така откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи.

3. Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Във връзка с горното възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?

С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?

ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България.

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!