НАЙ-НОВИ:

Енергийните проблеми на Европа са предупреждение за САЩ

Енергийните проблеми на Европа са предупреждение за САЩ

Снимка: Bloomberg

Цените на енергията в Европа растат и ефектите се предават отвъд Атлантическия океан. Обвинявайте анти-въглеродните политики от вида, който администрацията на Байдън иска да наложи в САЩ, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на електроенергията във Великобритания тази седмица скочиха до рекордните 354 паунда (490 долара) за мегаватчас, което е увеличение от 700% спрямо средната цена в периода 2010-2020 г. Германският ценови индекс на електроенергията се удвои тази година. Увеличението от 12,3% през август беше най -голямото от 1974 г. насам и допринесе за най-високата инфлация от 1993 г. И други икономики изпитват подобни скокове.

Европейските политики за борба с въглерода създадоха недостиг на изкопаеми горива. Правителствата субсидират силно възобновяемите енергийни източници като вятър и слънце и затварят въглищни централи, за да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата. Но вятърната енергия това лято спадна, така че страните се борят за внос на повече изкопаеми горива, за да захранват своите електрически мрежи.

Европейските спот цени на природния газ са се увеличили петорно през последната година. Някои доставчици на енергия горят по-евтини въглища, но цената им се е утроила. Нарастващото потребление на изкопаеми горива доведе до покачване на търсенето и цените на въглеродните разрешителни по схемата за ограничаване и търговия на континента, което тласна цените на електроенергията още по-високо.

Русия експлоатира хаоса, като забавя доставките на газ, очевидно за да увеличи натиска върху Германия да завърши сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“. Владимир Путин наскоро нападна „всезнайковците“ в Европейската комисия заради „пазарното“ ценообразуване, което увеличи конкуренцията при газа, включително от внос на втечнен природен газ от САЩ.

Путин може да разширява влиянието си в Европа, защото и останалата част от света се нуждае от неговия газ. Сушата намали хидроенергията в Азия, a производителите използват повече енергия, за да снабдяват Запада с повече стоки. Поради недостига на газ и въглища Китай въведе квоти за своите алуминиеви заводи и цените на алуминия тази седмица достигнаха 13-годишен връх.

САЩ са най-големият производител на газ в света, но не са имунизирани срещу сътресения на енергийните пазари. Спот цените на природния газ в САЩ се удвоиха през последната година отчасти защото производителите увеличиха износа за Европа и Азия. Експортът се е увеличил с повече от 40% през първите шест месеца на тази година на годишна база.

Това подчертава как изкопаемите горива са икономически и стратегически актив на САЩ. Планът на администрацията на Байдън за ограничаване на производството на нефт, газ и въглища чрез регулация ще облагодетелства противниците им, особено Русия, Иран и Китай, които са трите най-големи производители на газ в света след САЩ

Американците вече изпитват болката от покачващите се цени на енергията. Цените на електроенергията и битовия газ са се повишили съответно с 5,2% и 21,1% през последните 12 месеца до август. По-високите разходи за енергия помпат инфлацията. Някои анализатори прогнозират, че цените на газа могат да се удвоят тази зима, ако производството в САЩ не се увеличи и глобалното търсене остане високо.

Европа показа глупостта на опита да се изчисти икономиката от въглерода. Без значение колко са субсидирани, възобновяемите енергийни източници не могат да заменят изкопаемите горива в съвременната икономика. Въпреки че домакинствата и предприятията се сблъскват с по-високи сметки за енергия, въглеродните емисиите се увеличават. Проблемите на Европа са предупреждение за САЩ, само ако демократите им обърнат внимание.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon