Ердоган иска F-16, преди да подкрепи Швеция за НАТО. Орбан не бърза да ратифицира членството

Ердоган иска F-16, преди да подкрепи Швеция за НАТО. Орбан не бърза да ратифицира членството

Турция ще спази обещанието си да допусне Швеция за НАТО, ако САЩ склонят да продадат на Анкара изтребители F-16, съобщиха турски медии във вторник. Същия ден Унгария каза, че не бърза да ратифицира присъединяването.

Това е промяна в позицията на Турция. По-рано администрацията на президента на САЩ Джо Байдън свърза продажбата на изтребители F-16 на Турция с ратифицирането от страна на Анкара на кандидатурата на Швеция. На 10 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че това „сериозно разстройва“ Анкара.

Турция беше основната пречка по пътя на Швеция към НАТО. През октомври 2021 г. страната поиска да закупи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp на стойност 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за модернизация за съществуващите си бойни самолети. Това се случи преди началото на непредизвиканата война на Русия в Украйна, която беше основен фактор Швеция да поиска да влезе в НАТО.

След месеци на възражения Ердоган се съгласи през юли да допусне Швеция, като за това е нужно турският парламент да ратифицира членството. Ден по-късно съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон ще продължи с прехвърлянето на F-16 на Турция след консултации с Конгреса. Остана неясно кога ще се случи сделката, както и кога Турция ще даде зелена светлина на на Швеция.

Във вторник Ердоган каза пред репортери, че Анкара иска администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да проправи пътя за продажба на изтребители F-16 преди турският парламент да ратифицира членството на Швеция.

По думите на Ердоган външният министър Хакан Фидан и държавният секретар на САЩ Антони Блинкен са обсъдили кандидатурата на Швеция за членство в НАТО преди дни в Ню Йорк. „Ако те спазват обещанията си, нашият парламент също ще спази своето обещание. Турският парламент ще има последната дума за членството на Швеция в НАТО“, каза Ердоган.

Швеция очаква Турция да одобри кандидатурата ѝ за НАТО през октомври.

На фона на това унгарският премиер Виктор Орбан каза в понеделник вечерта, че Будапеща не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция. Това повдигна съмнения, че присъединяването на страната може да се забави повече от очакваното.

Орбан каза пред унгарския парламент, че „нищо не застрашава сигурността на Швеция“ и че поради това Унгария „не бърза“ да ратифицира присъединяването на страната към НАТО. В четвъртък лидерът на парламентарната група на партията на Орбан „Фидес“ Мате Кочиш каза, че вижда „малък шанс“ парламентът да гласува по въпроса тази година.

Унгария и Турция са единствените членки на НАТО, които все още не са одобрили официално кандидатурата на Швеция. Анкара имаше няколко условия за това. Часове преди да се съгласи, Ердоган каза, че Турция ще пусне Швеция, когато Брюксел отвори пътя за членство на Турция в ЕС.

Също така основен аргумент за блокирането на Стокхолм беше недостатъчната според Анкара борба с тероризма в скандинавската държава. На 16 септември Ердоган отново каза, че според Анкара Швеция не прави достатъчно в това отношение. По-рано Стокхолм съобщи, че е подготвил нов закон за борба с тероризма.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 14 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)