Ердоган: Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е окончателно

Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция е свършен факт и решението е окончателно. Това заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган след призиви от Европа оттеглянето да бъде преосмислено, предава Нова тв.

В Турция имаше протести, но Ердоган настоява, че Истанбулската конвенция не работи. Властта в Турция твърди, че основната цел на конвенцията – да ограничи насилието срещу жените – не е постигната. Имало и злоупотреби с правилата, въведени от международното споразумение. Противниците на оттеглянето казват, че цитираните от властта данни и мотиви са манипулирани и служат за извинение за оттеглянето.

„Взехме нашето решение. Излизаме от конвенцията точно така, както я подписахме. Няма какво повече да се рови около това. Вече известихме Съвета на Европа. Въпросът е приключен”, каза Ердоган.

„В последните години, откакто започнаха да атакуват Истанбулската конвенция, настроенията в Турция се промениха. Властта започна да говори срещу жените и всички насилници на жени бяха окуражени. Убийствата на жени стават все повече, откакто започнаха опитите им да премахнат конвенцията”, заяви студентката Ебру Батур.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

image0 (9K)