„Есенен Великден“ – истински специалната книга на Петър Чухов

„Есенен Великден“ е една от двете книги, които утре, 22-ри октомври, ще представи в рамките на Есенни литературни дни 2021 авторът й, поетът Петър Чухов.

„Всеки ден не е Великден, но всяко излизане на книга се превръща в своеобразен Великден за този, който я е написал. Така през лятото, малко преди премиерата й в НДК коментира новата поетична книга на Петър Чухов „Есенен Великден“ поетът, драматург, литературен критик и историк проф. д.н. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Редактор на „Есенен Великден“ е Емануил А. Видински, художник – Капка Кънева, издателството – „Жанет 45“.


„Истински специалната книга за рождения ми ден е сборна от първите ми 5 книги. Това е по-специалното лично за мен. В „Есенен Великден“ съм се опитал да избягам от този по-лековат начин на изразяване и съм събрал по-дълги (за мен) стихотворения. Другото по-специално е, че тук като че ли иронията е малко по-приглушена и е по-меланхолична тази книга“, разкрива Петър Чухов.

Първите „хайку“ излизат в далечния XV век

„Стилът му е музикален и изчистен до краен предел, като съдържанието е сгъстено за сметка на обема. Поезията му изразява широка гама от настроения – от тънка ирония и хумор до екзистенциална драма и възвишена трагика. Много често втвърдени клишета от ежедневния език, европейската култура или българската литература биват преосмислени, преобърнати и иронизирани в стихотворенията му, като по този начин постигат обновяване на традицията.“ Думи на Иван Христов, Институт за литература към БАН.

Поетът Петър Чухов. Многоликият

„Запокитеност“ на Петър Чухов – краят на една младост

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!