ЕС върви към забрана на продажбата на фалшиви стоки онлайн

ЕС върви към забрана на продажбата на фалшиви стоки онлайн

Маргрете Вестагер. Снимка: ЕК

Забрана за продажба на  фалшиви и нелегални стоки в онлайн платформи вероятно ще бъде включена предстоящите планове на Европейската комисия (ЕК) за закона за цифровите услуги, заяви заместник-председателят на ЕС по въпросите на цифровите технологии Маргрете Вестагер.

Нормативният акт отразява амбициозният стремеж на Европейския съюз (ЕС) да регулира онлайн екосистемата в редица области, като политическа реклама и обидно съдържание. Предстои текстовете да бъдат представени от Комисията преди края на годината.

Вестагер отбеляза по време на събитие, че пакетът от реформи може да включва ограничаване на продажбата на фалшиви и нелегални стоки онлайн и като допълнение задължение на платформите да идентифицират по-добре своите продавачи.

Тя се позовава на скорошно проучване за продажбата на опасни детски играчки онлайн, като казва, че онлайн купувачите трябва да могат да се доверят на продавачите, точно както могат да го направят във физическия магазин.

„Всеки потребител, който влезе в магазин, очаква играчките да са напълно безопасни. Това, разбира се, е необходимо и когато пазаруваме онлайн – да можем да се доверим на хората, с които пазаруваме, че продуктите са безопасни и няма фалшификати“, коментира тя.

За да се смекчат рисковете в този контекст, Вестагер обясни, че платформите могат да бъдат принудени да гарантират идентичността на продавачите.

Платформите „трябва да бъдат по-добри в идентифицирането на тези, които продават в тях“, коментира тя. „Недопустимо е търговец, който е хванат да продава незаконни продукти, да изчезне и като на магия да се регистрира под друго име само няколко минути по-късно“, добавя тя.

„Платформите трябва да действат много по-строго срещу търговците на незаконни продукти и услуги“, каза още тя.

До 9 септември текат консултации за Закона за цифровите услуги.

https://www.investor.bg/

(Visited 46 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!