Ето ги трите самолета за защита от градушки

Самолетите ще защитават и урбанизираната територия на страната от градушки. Това заяви и.д. на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев при официалното стартиране на пилотния проект за самолетен способ за градозащита на летището в Горна Оряховица.

Той заяви, че заедно с ракетния способ ще бъде обхваната общо 52 млн. дка обработваема и необработваема земеделска площ, населени места и т. н. „Противоградова защита с трите самолета обхваща незащитени с ракетен способ територии от Плевен до Черно море и от река Дунав до Стара планина, които са над 30 млн. дка. и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване. При него се използват палки със сребърен йодид, закрепени към крилата и всеки самолет може да носи до 72 такива. Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица.

Проектът е на стойност 5 млн. лв. Трите самолета се пилотират от 12 пилота.

Пилотният проект за България стартира в края на изминалата седмица и се очаква да приключи в началото на месец октомври. След това предстои да бъде извършен анализ за дейността на самолетния способ.

От старта му на 14 май до момента са обработени 23 градоопасни клетки и са използвани 612 палки.

Инж. Славеев посочи, че страни като Австрия, Германия и Аржентина използват само самолетния способ за борба с градушките. По думите му, той е много по-евтин от ракетния.

„Със самолетите се впръсква сребърен йодид в градоопасния облак, който е с кристална структура. Целта е изкуствените зародиши и естествените такива да разпределят водата в облака, която замръзва върху тях. Така градовите зърна стават повече , но с по-малки размери и падайки надолу се стопяват до дъждовни капки“, каза още инж. Славеев. Той уточни, че ефективността при него е 60 %, а при защитата с ракети тя е 80 %.

На събитието присъства и Николай Маринов, директор на Главна дирекция “ Земеделие“ към Министерство на земеделието, храните и горите. Той уточни, че във връзка с падналите валежи от град през изминалата седмица са подадени 19 заявления за нанесени щети, а заявената площ е 1441 ха. Постаралите посеви са в областите Видин, Габрово, Монтана и Русе. В момента комисии от Областните дирекции по земеделие осъществяват проверка на място за установяване на щетите.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!