Е

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Ева Чавдарова Димитрова

Родена на 20 май 1988 г. в Перник, в семейството на Чавдар и Соня Димитрови. Има сестра Петя. Завършва НУ „Д.Благоев”, СОУ „В.Левски”, и ПГЕ „Джон Атанасов”, специалност микропроцесорна техника, в Стара Загора и Технически университет, специалност ин­женерен дизайн, в София. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2004). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора, страната и чужбина.


Евгени Бойчев ГЕНОВ; 04.07.1976 г., Стара Загора; агроном; висше образование


Евгени Динев ТАНЕВ; 29.12.1964 г., Стара Загора; треньор; полувисше образование; постижения: второ място турнир „Дружба“ 1982 г., треньор №1 на Стара Загора за 2001 г.

хоби: обича да спортува

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


evgeni markov_resizedЕвгени Недев Марков

Роден на 7 октомври 1971 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Недьо Марков Недев и Стоянка Генчева Ди­нева. Има сестра Петя и брат Марко. Завършва ос­новно образование в село Богомилово, Старозагорско и СПТУ по роботостроене „Васил Коларов” в Стара Загора. Работи като снабдител, въоръжена охрана, в Кабелна телевизия „Верея-кабел” и като сценичен работник в Старозагорската опера. Водопроводчик – пети разряд е в Химкомбинат – Стара Загора. От 2011 година работи в читалището като организатор, корепетитор и акомпанятор-тъпан в оркестър „Зорница”. Участва с ансамбъла в концерти и турнета в страната и чужбина. Има съпруга Галина и дъщеря Симоне.

*Баща му Недьо е професионален музикант-акордеонист, а майка му – читалищен деятел и участник в певческата хрупа в село Богомилово.

Брат му Марко е професионален музикант – акомпанятор-кавал в ор­кестър „Зорница” и ръководител на оркестър „Славяни”.

Сестра му Петя е професионална певица, завършила СПУ „Тодор Юлиев”, специалност народно пеене, в Казанлък.

Дъщеря им Симоне учи в НУМСИ „Христина Морфова” в Стара За­гора и участва в концерти на оркестър „Славяни”.


Евгени Николов НИКОЛОВ; 07. 07.1965 г., с. Коньово; учител; полувисше образование.

Хоби: спорт.


evfeni terziev_resizedЕвгени Стефанов Терзиев

Роден на 23 април 1982 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Стефан и Нанка Терзиеви. Има брат Ангел. Завършва основно образование в СОУ „Ив.Вазов” и средно специално в ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специал­ност хладилна техника, в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1999). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Награден е с почетна гра­мота.


Евгения Иванова ИВАНОВА; 13. 06. 1960 г., гр Севлиево; специалист – етнолог; висше образование; постижения: доктор по история

Девиз: Всяко зло за добро.


Evgenia Ilieva Lepavcova_resizedЕВГЕНИЯ ИЛИЕВА ЛЕПАВЦОВА

1895 -1981

Родена в Стара Загора. Завършва живопис в Художествената академия (1921). Излага портретна живопис, акварелен пейзаж, фигурални битови композиции. Създава серия от портрети на старозагорци – революционери и интелектуалци.

Работи като художник и илюстратор в Етнографския музей и Етнографския институт при БАН (1941-1958). Проучва българските народни носии и костюми. Съавтор на енциклопедичната поредица „Български народни носии“.


Евелина Митева БЕРОВА; 05.08.1963 г.; Стара Загора; машинен инженер; висше образование


Евтим Милев ТОДОРОВ; 01.02.1952 г., с. Китен; учител по физическо възпитание; висше образование – НСА; майстор на спорта; двукратен световен вицешампион по борба Токио 1971 г. и Маями биич 1973 г., вицеевропейски шампион 1972 г. – Югославия, носител на Орден за гражданска доблест и заслуги за проявен героизъм и себеотрицание при спасяване на давещи се през 1972 г.


Екатерина Николаева Стоева; 30.03.1959 г., Стара Загора; архитект; висше образование ВИАС София, по-късно и школа по висше архитектурно майсторство в София. Архитект на годината за 1986, 1996, 1997 г. Автор е на многобройни проекти за жилищни и обществени сгради: ЗПК „Орел“, „Перун“ и др.


Екатерина СТРАТИЕВА; 29.09.1969 г., Стара Загора; филолог и журналист; висше образование; носителка на национални литературни награди; има издадена книга „Сън от улицата“.


Елена Димитрова АЗАЛОВА-НЕДКОВА; 11.11.1964 г., Стара Загора; актриса; висше образование; член на Съюза на артистите; играла е в драматичните театри във Видин, Търговище и Стара Загора


Елена Желева БОЖИНОВА; 25.12.1966 г.; инженер; висше образование


Елена Иванова Драганова; 10.09.1965 г., Пазарджик; проектант; строителен инженер


Елена Георгиева КАНЕВА; 14. 03.1959 г., с. Гъмзово, Видинско; лекар; висше образование;


Елена Нанева КЪРПАЧЕВА, д-р; 19.01.1943 г., гр. Пловдив; лекар, акушер-гинеколог; висше образование;

Девиз: Гледай в бъдещето.


Елена Танева ВИТКОВА; 21.08.1947 г., с. Съединение, Старозагорско; средно-специално образование икономика.

Хоби: работата

Девиз: Не отлагай днешната работа за утре.


Елена Тодорова НЕЙКОВА; 17.04.1957 г., Добрич; архитект; висше образование, специалност „Архитектура“


Елеонора Кръстева ЧЕРВЕНКОВА; 04.08.1959 г., Стара Загора; експерт-счетоводител; висше образование.

Девиз: Аз мога.


Елка Манолова ХЪНТОВА; 18.10.1959 г., Павликени; висше образо­вание; д-р на науките


Емил Георгиев МИНЕВ; 01. 05. 1949 г., Стара Загора; хоров диригент; висше образование; участие в български и международни конкурси – Медзиздрое, Полша /1986 г./, Мидълсброу, Англия /1990 г./, Варна, България /1993 г./, Лимбург, Германия /1993 г./;

Хоби: пътуване.

Девиз: Аз съм щастлив човек – няма нещо, което да съм правил насила или с мъка.


Емил ИВАНОВ; 26. 07. 1948 г., Стара 3агора; завършил е Художествената академия специалност скулптура; художник-проектант в Кукления театър над 26 години; претендира за книгата на Гинес с над 100-те занаята, които владее; има около 1000 кукли и 150 сценографии на куклени пиеси.


Емил Михайлов МИХАЙЛОВ; 31. 12. 1961 г., Стара Загора; сценограф; висше образование специалност сценография; участник в Есенните салони в Стара Загора. Негови творби има в частни колекции в Дания, Германия, Австрия и Франция.


emilia ebrishimova_resizedЕмилия Георгиева Ибришимова

Родена на 10 април 1984 г. в Ямбол, в семейството на Георги и Димитрина Ибришимови. Има брат Ста­нимир. Завършва IV-то ОУ „Св.св.Кирил и Методий” и ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора и Стопанска ака­демия „Д.Н.Ценов” в Свищов. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Сърбия.

*Баща ѝ Георги и майка ѝ Димитрина са танцьори.

Емилия е танцувала в ансамбъл „Загорче” и е участвала в турнета до Франция и Англия.


Емилия Жекова БАЛЕВА; 19.12.1969 г., Стара Загора; висше образование


Емилия КОСТАДИНОВА; 20. 12. 1959 г., Стара Загора; лекар; завършила е ВМИ Пловдив през 1984 г. Специализирала в Париж по защитен проект по програма „Темпус“. Член е на Българския лекарски съюз и на Педиатрично дружество.

Хоби: литература, музика.


emilia dineva_resizedЕмилия Христова Динева

Родена на 24 април 1973 г. в Харманли, в семейството на Христо и Ка­линка Христозови. Има брат Дечко. Завършва СОУ „Ив.Вазов” и ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора. Управител е на фирма ЕТ „Еми-Д” и подуправител на фирма „Диневи” ООД в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1985 – 1989). Участва с ансамбъла в концерти в Стара За­гора и страната. Има съпруг Диан и дъщери – Ма­риела, Александрина и Даяна.

*Съпругът ѝ Диян е танцьор и певец.

Дъщеря им Александрина учи в Музикално училище, специалност флейта и класическо пеене.


emilia hristakieva_resizedЕмилия Янкова Христакиева

Родена на 7 април 1978 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Янко Динев Янев и Иванка Петрова Недева Има сестра Дея и братя – Деян и Красен. Завършва V-то ОУ „Митьо Станев” и ТБХП „Д.Менделеев” в града и Технически университет, специалност тър­говия и маркетинг, в Габрово. Работи в СЖ „Експ­ресбанк” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зор­ница” (от 1992). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в страната и чужбина. Наградена е с юби­лейна грамота. Има съпруг Йордан и синове – Теодор, Самуил и Йоан.

*Като член на танцов състав „Тракийче” към ДНА е участвала в турне до Гърция, а като певица в Пионерския дом – в турнета до Франция и Испания.


Енчо Баев СТАНЕВ; 03.06.1959 г., Стара Загора; книгоразпространител; средно образование


Енчо Василев БАРЪМОВ; 31.03.1954 г.; инженер; висше образование


enco ianev_resizedЕнчо Василев Янев

Роден на 10 ноември 1977 г. в Стара Загора. Завършва основно образо­вание и Техникум по електроника „Джон Атанасов” в града. Работи в чужбина. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до – Чехослова­кия, Холандия, Гърция и др.

*Енчо е солист в танците – „Пирински”, „Жеравнен­ски” и др.


enco angelov_resizedЕнчо Вълков Ангелов

Роден на 15 февруари 1955 г. в с. Светлина, Тополовг­радско, в семейството на Вълко и Калина Ангелови. Има брат Ангел. Завършва III-то ОУ „Кольо Ганчев” и СПТУ „Червено знаме”, специалност леяр-формовчик, в Стара Загора. Работи в ДП „Прогрес” в града и в рудник „Трояново-1” в „Марица-Изток”. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1976 – 1978). Участва с ансам­бъла в концерти в Стара Загора и страната. Има съпруга Милена, дъ­щеря Калина и син Пламен.


Енчо Иванов ЕНЕВ, проф. д-р; 18.06.1946 г.; зооинженер; висше образование; научно направление: физиология на храносмилането на животните. В тази област има множество научни публикации, учебници в областта на физиологията на животните.


Енчо Катеринов ЕНЕВ; 29.04.1959 г., Нова Загора; електроинженер; висше образование


Еньо ВЪЛЧЕВ; 04.01.1936 г. с. Полски градец; треньор; средно образование; постижения: з.м.с., първият българин носител на всички титли: олимпийски, световен, европейски шампион; носител на три олимпийски медала златен, сребърен, бронзов; бивш състезател на „Миньор“ Димитровград“, „Берое“ Ст. Загора, „Левски Спартак“.