Жертвите на наводненията в Германия са над 80. Повече от 1000 души са в неизвестност

Броят на жертвите на наводненията в Германия се увеличи. Според последните данни са починали поне 81 души, съобщи в петък Ройтерс. Много хора са в неизвестност. Само в окръг Арвайлер, южно от Кьолн, властите съобщават за поне 1300 изчезнали.

Наводненията в западната част на Германия са най-разрушителните от десетилетия. Силните дъждове доведоха до преливане на реките, които наводниха десетки градове в най-тежко засегнатите провинции Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. Съобщава се за опустошени цели населени места, сред които е селото Шулд.

image0 (9K)

Белгия и Нидерландия също са засегнати от дъждовете. Властите в Белгия съобщават за поне 11 жертви. Наводнения има и в Люксембург и Швейцария, съобщи Би Би Си.

Близо 15 000 полицаи и войници участват в търсенето и спасяването на пострадалите хора в Германия. Хеликоптери спасяват хора, блокирани на покривите на домовете си. Спасителните операции са възпрепятствани от блокираните пътища и комуникации в най-тежко засегнатите райони.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази солидарност с пострадалите по време на посещението си в САЩ в четвъртък. „Скърбя за тези, които загубиха живота си в това бедствие“, каза Меркел. „Все още не знаем точното число. Ни ще бъдат много.“

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет посети най-тежко засегнатите места и обвини климатичните промени за бедствието.

„Ще бъдем изправяни пред такива събития отново и отново и това значи, че трябва да ускорим приемането на мерки в защита на климата… защото климатичните промени не са ограничени в границите на една държава“, каза той, цитиран от Би Би Си. Според експерти, цитирани от британската обществена медия, климатичните промени се очаква да увеличат честотата на такива събития.

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер каза, че властите ще предоставят финансова помощ на засегнатите области възможно най-бързо.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!