Жестокият убиец, излежаващ 18-годишна присъда в Старозагорския затвор, няма да излезе предсрочно

Раиф Али, който в Розино зверски уби тъща си, удряйки я с джанта по главата, излежава 18-годишна присъда в Старозагорския затвор.

Убийството бе извършено в село Розино на 25 октомври 2009 г., където пияницата Раиф живеел с дъщерята на жертвата Неджибе Али в дома на майка ѝ Зерифе Мустафа. Там двете жени  се грижели за трите деца на семейството.

Раиф и Зарифе се карали непрекъснато, а мъжът често биел не само тъщата, но и жената, и децата си.

През февруари сред поредния побой той е отстранен от къщата им и заживял под наем в покрайнините на Розино, като съпругата му продължила да контактува с него и да го посещава заедно с децата им. Раиф също ходел в къщата им и раздавал правосъдие на пияна глава.

На 25 октомври  2009 Раиф Али се насвяткал и тръгнал да трепе тъщата, защото мислел, че тя е в дъното на изгонването му от дома.

Като го видели кръвясал, съпругата и децата избягали от страх, а Раиф крещял, че иде за смърт.

Той взел метална джанта и залостил тъщата, жена на 79 години, и започнал да нанася удари по главата и тялото й, докато тя издъхнала. След това захвърлил джантата и започнала да вика за помощ, като пред дошлите полицаи твърдял, че е намерил старицата в това състояние, а впоследствие си признал, че я убил.

С определение Старозагорският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора в Стара Загора, Раиф Али да бъде предсрочно условно освободен от изтърпяване на остатъка от около три години и девет месеца от  наложено му от Окръжен съд – Пловдив през 2010 г. наказание от 18 години лишаване от свобода.

Прокуратурата е останала недоволна от определението и го атакувала като незаконосъобразно пред Апелативен съд – Пловдив. Прокуратурата смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционния процес с осъдения е завършил.

Видно е, че Раиф Али неотдавна – през 2018 год. е допуснал на няколко  пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания, поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи, за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието.

Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен. Съдът не споделя доводите на Окръжен съд – Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал.

В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Раиф Али според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Раиф Али извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Апелативен съд – Пловдив счита, че липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Раиф Али не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне.

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!