Заболеваемостта от ковид в Стара Загора рязко скача

През последната седмица се наблюдава тенденция за рязко увеличаване на случаите на COVID-19, като заболеваемостта за област Стара Загора е 1643,22 случая на 100 000 население. Заболелите са от различни възрастови групи, съобщи РЗИ за ЗАРАТА

През последните две седмици най-висок е процентът при хората в активна възраст, от 19 до 49 години (43%), следван от хора на възраст между 50 и 64 години. Децата в ученическа възраст са 16%, а от 0 до 4 години – 0,9% от заболелите. Тенденцията за увеличаване на заболеваемостта се запазва и през тази седмица.

В област Стара Загора функционират към момента 7 COVID зони в лечебни заведения за извънболнична помощ – 4 са в Стара Загора (Медицински център „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД, Медицински център – Медицински комплекс „Берое“ ЕООД, ДКЦ I – Стара Загора ЕООД и Амбулатория за специализирана медицинска помощ по физикална терапия и рехабилитация – Медицински център „Цвятко Бояджиев“ ЕООД), по една в Казанлък (ДКЦ „Поликлиника Казанлък“ ЕООД), Гълъбово (Медицински център I Гълъбово ЕООД) и Раднево (Медицински център I Раднево ЕООД). С цел ограничаване на струпване на болни около зоните, работното време и адрес можете да намерите на сайта на РЗИ Стара Загора – https://www.rzi-starazagora.org.

image0 (9K)

РЗИ – Стара Загора съветва гражданите:
Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Това ви предпазва и предотвратява разпространението на вируси и други инфекции.
Стойте на безопасно разстояние от другите (поне 1 метър), дори и да не изглеждат болни.
Носете маска на обществени места, особено на закрито, когато не е възможна физическа дистанция.
Избирайте открити, добре проветриви пространства вместо закрити. Отваряйте прозорец, ако сте на закрито.
Почиствайте често ръцете си. Използвайте сапун и вода или кърпичка на алкохолна основа.
Ваксинирайте се! Ваксината е единственото средство, предотвратяващо тежки форми на заболяване и смърт.
При кихане или кашляне, покривайте устата и носа си със свивката на лакътя или със салфетка.
Останете вкъщи, ако се чувствате зле.

(Visited 17 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!