Задават ли се революционни промени в Колумбия при новия президент?

Колумбия е най-консервативната страна в Латинска Америка и никога досега лява партия не е стигала до това високо ниво да излъчи президент. Сред хората се наблюдава страх, защото се питат как така някой, който е бил партизанин, сега ще се качи на власт и ще стане президент. Това коментира в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия.

Още по темата

image0 (9K)

Бившият партизанин Густаво Петро бе избран преди дни за първия президент от левицата в историята на Колумбия. Той ще встъпи в длъжност в началото на август.

„Петро е свързан с въоръжените групи, но са минали 30 години, от които 15 години е бил сенатор и се е доказал. Той беше и кмет на Богота“, припомни анализаторът. – Той се е научил, че политика не можеш да правиш сам. Трябва да говориш с другите, дори когато са много различни от тебе.”

Според д-р де ла Мар Икономова Латинска Америка стъпва на нов етап на развитие с правителства, които търсят социална политика и колумбийското не прави изключение.

„В първите си интервюта след изборите Петро каза, че в тази ситуация на война в Украйна, в която има нужда от петрол, нефт, въглища, а Колумбия има най-големите залежи на въглища и ги изнася, трябва да се направи така, че страната да получава дивиденти от природните си изкопаеми и производството си“, обясни тя.

По думите ѝ новият президент е реалист и настоява да се решават проблемите в настоящето. „Намерението му е да не дава помощи на бедните, а директно да ги включи в държавата с работа, както и в пенсионната система, защото само 12% от населението е част от нея. В Колумбия е лукс, привилегия да имаш пенсия”, разкри д-р Анета де ла Мар Икономова.

Тя обясни, че в програмата си Петро иска да сложи много високи данъци на най-богатите, но смята, че ако го направи, те може да избягат от страната.

Анализаторът добави, че официалните медии са против Петро и няма да го оставят на мира и дори вече е бил заплашен, че ще бъде убит.

Д-р де ла Мар Икономова съобщи, че Съединените американски щати са проследили много отблизо процесите в Колумбия и според тях, ако беше спечелил другият кандидат, то на власт щеше да дойде човек, който не е подготвен да бъде държавник. „Президентът Джо Байдън е поздравил Петро за успеха два дни след изборите“, каза тя.

Анализаторът е на мнение, че Колумбия в лицето на Густаво Петро може да помогне и за разговорите с Венецуела. „Крайностите на Мадуро може би Колумбия по-добре ги разбира, отколкото който и да е друг в света”, коментира д-р де ла мар Икономова.

Какви са амбициозните планове за икономиката на страната на новия президент на латиноамериканската страна? Защо Густаво Петро иска да привлече за консултант за икономическите промени в Колумбия професора по икономика на иновациите и директор-основател в Института за иновации и обществена стойност в University College London Мариана Мацукато? 

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

https://www.investor.bg/

(Visited 18 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!