НАЙ-НОВИ:

Задава се хаос с отпадането на хартиените рецепти

За гратисен период настояват от браншовите организации, информира ЗАРАТА.

Дни преди въвеждането на новата мярка – аптеките настояват за гратисен период. Прeд NOVA те обявиха, че няма готовност за старт на новата система и е възможен хаос с рецептите на хиляди хора.

Според Пламен Янков от София улеснението ще е само за фармацевтите. Той пазарува лекарства за своите родители.

„Така се улеснява тяхната работа донякъде – иначе клиентите трябва да отидат до личната лекарка, пак да стоят. Времето е едно и също. Не е лошо като идея, но да не стане като всичко останало”, посочва той.

Любка Тасева, която е фармацевт в Радомир вече работи с новата система:”По-бързо става отколкото на книжен носител, но за съжаление само един лекар в града изписва на електронна рецепта”.

Браншовите организации предупреждават – възможен е хаос и настояват за гратисен период.

 „Защото е възможно да се допуснат и грешки при въвеждането на националните кодове, което може да доведе в грешки в отпускането. Понеже се въвеждат ръчно и е необходимо да има контрол над отпуснатите лекарства”, твърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

След запитване на NOVA от Здравното министерство заявиха, че се подготвя удължаване на гратисния период, за да може всички аптеки и медици да реализират промените в софтуера си, което да позволява издаването на електронната рецепта. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа при лекаря. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови