Задържаха мъж, пребил жената, с която живеел

Задържаха мъж, пребил жената, с която живеел

Снимка: БГНЕС

Задържан е мъж за побой над жена, с която е живеел на семейни начала в село Кесарево, община Стражица, съобщиха от МВР.

На жената са нанесени травми в областта на главата и ръката. След намесата на полицията мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

На 25 ноември от 17:00 часа във Велико Търново ще се състои шествие и протест по случай Международния ден за елиминиране на насилието над жени под надслов „Нито една повече!“.

Шествия ще има още в София, Варна и Пловдив.

Феминистки мобилизации, организатори на шествието в столицата и съорганизатори на протестите в другите градове, продължават да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и отправят искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ+ деца и жени, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.
 
От Феминистки мобилизации отбелязват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват   правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а  срокът от 60 дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за „интимна връзка“ в ЗЗДН не удовлетворява по никакъв начин исканията за улесняване и незабавна защита на хората, които са в насилствена връзка.

https://www.dnes.bg/

(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)