Задържаха за разпит руската активистка Любов Собол

Любов Собол е на 33 години и от години е поддръжник на Алексей Навални

Рано сутринта на 25 декември полицията в Русия е претърсила жилището на опозиционната активистка Любов Собол, след което тя е била отведена за разпит. Затова съобщи екипът на критика на Кремъл Алексей Навални, цитиран от Ройтерс.

Според тях действията на полицията са в отговор на неин опит да почука на вратата на предполагаем агент на ФСБ в Москва, който според Навални е участвал в заговор за отравянето му.

Адвокатът на антикорупционната организация на Навални Иван Жданов казва, че полицията обвинява Собол в нарушаване на неприкосновеността на дом с използване или заплаха с насилие. Това обвинение носи наказание до две години затвор.

Според Навални реакцията на властите е непропорционална и така те потвърждават, че твърденията му са верни.

По-рано тази седмица ФСБ отхвърли твърденията на Навални като провокация. Кремъл многократно отрече всякакви предположения, че руските власти са замесени в отравянето му. Путин заяви, че инцидентът е част от подкрепян от САЩ заговор, който цели да го дискредитира.

Срещу Собол е започнато наказателно дело, а полицията е отнела компютрите и телефоните й по време на акцията в петък, допълват още от екипа на Навални.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

image0 (9K)