„Заедно и до победа“. Стотици в София и Варна се събраха заради годишнината от войната в Украйна

"Заедно и до победа". Стотици в София и Варна се събраха заради годишнината от войната в Украйна

Стотици граждани се събраха на шествия в София и Варна по повод втората годишнина от войната в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

В София шествието се проведе под надслов „Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години заедно и до победата на Украйна“.


Сред организаторите бяха гражданско движение „БОЕЦ“, Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ и Интеграционно образователния център „Украински Вулик“.

Георги Георгиев от "БОЕЦ"


Георги Георгиев от „БОЕЦ“

Хората носеха плакати с надпис „Слава на героите на Украйна“, „Аз подкрепям Украйна“.

Те скандираха „Победа“ и „Тук не е Москва“.


Хората преминаха по жълтите павета на бул. „Цар Освбодител“ и достигнаха до кръстовището на „Орлов мост“. За няколко минути те блокираха движението.


Във Варна събитието се проведе под формата на поклонение на жертвите на войната. В морската градина се събраха стотици.


Те носеха украински знамена и положиха цветя пред Паметника на украинските воини.


В знак на солидарност сградите на Народното събрание, Министерския съвет и Столичната община бяха осветени с цветовете на украинското знаме.

По-рано през деня премиерът Николай Денков излезе с обръщение по повод годишнината. В него той каза, че България остава солидарна с Украйна и ще продължи да ѝ оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ. По думите му Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави.


Президентът Румен Радев , че войната се разраства и „вече е заплаха за глобалната ни сигурност“.

За разлика от премиерът той не изказа остра критична позиция срещу действията на Русия.

Втората година от войната идва в ситуация на относителен застой на фронта. В същото време Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и оръжие основно заради блокираната военна помощ от САЩ. Това вече доведе до изтеглянето на украинските сили от град Авдиивка в Източна Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)