Законът, с който Орбан изгони университета на Сорос, противоречи на правото на ЕС

Ограничаването на дейността на Централноевропейския университет през 2017 г. предизвика протести в Унгария

Унгарският закон за висшето образование, който беше използван от управляващите в Будапеща като повод за затваряне на Централноевропейския университет, финансиран от милиардера Джордж Сорос, противоречи на европейското право. Това реши Съдът на Европейския съюз в Люксембург, след като беше сезиран през 2017 г. от Европейската комисия.

Според закона, приет през 2017 г., регистрираните в чужбина висши учебни заведения не могат да работят в Унгария, освен ако не осъществяват образователна дейност в държавите, в които са регистрирани.

„Условията на Унгария за разрешаване на чуждестранните висши учебни заведения да работят на територията ѝ са несъвместими с европейското право“, се казва в решението на Съда в Люксембург. Това се отнася и до правилото университети от държави извън ЕС да работят в Унгария само ако страната, в която се регистрирани, има двустранен договор с Будапеща.

След влизането в сила на закона Централноевропейският университет премести по-голяма част от курсовете си във Виена. Висшето учебно заведение е основано от Джордж Сорос, роден в Унгария бизнесмен и филантроп, който финансира множество граждански организации чрез своята фондация.

Отношенията между Сорос и премиера на Унгария Виктор Орбан са лоши и управляващите в Будапеща са предприемали действия срещу финансирани от него организации и преди. Орбан обвинява финансираните от Сорос неправителствени организации в намеса в политическия живот в Унгария. Сорос отхвърля обвиненията и определя кампанията срещу себе си като „изкривявания и лъжи“, които целят да създадат фалшив външен враг за правителството и държавата.

През 1989 г. самият Орбан заминава да учи в Оксфордския университет със стипендия от организация на Сорос.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)