Заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%

Заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%

От днес заплатите в столичния градски транспорт се вдигат с 15%. Това е един от резултатите на постигнатото споразумение между столичния кмет Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите. В споразумението са предвидени и редица социално-битови мерки.

През януари работещите в градския транспорт излязоха на протест. Тогава те поискаха увеличение от 30%.

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обаче продължава да настоява да се търсят ресурси за още увеличение на заплатите, декларира пред БНР председателят ѝ Александър Шопов. Той напомни, че в споразумението е записано, че от месец септември ще се търсят варианти за ново увеличение.

„То няма как да се случи без помощта на държавата“, обясни Шопов и отново настоя за стабилна политика на финансиране на градския транспорт от страна на държавата не само в София, но за цялата страна. Според него държавата продължава да е длъжник на работещите в транспорта.

„Ще проведем общи срещи с правителството, с финансовия министър, с министъра на транспорта, за да търсим варианти точно тези средства, които са за недофинансираните сектори, поне някаква част да бъде пренасочена за увеличение на заплатите на работниците в градския транспорт“, каза той.

По думите му хората са по-спокойни, но очакват още действия за обещаното им и ново увеличение на заплатите от септември. Според него 30% увеличение е абсолютно адекватно. Синдикалистът отбеляза, че има и недостиг на персонал.

В предаването „Преди всички“ Александър Шопов отбеляза също въпроса за санитарните помещения, които по думите му са в окаяно състояние. Той се надява още тази година да има първи стъпки в това отношение и подобряване на условията на труд. По думите му има такива помещения, които са ремонтирани, но има и доста, които не са. Според него трябва да се работи паралелно по всички теми, защото всичките са важни.

„Очакваме и апелираме Общинският съвет час по-скоро да приеме бюджета на София, защото той не е нито на кмета, нито на Общинския съвет, той е на софиянци“, призова синдикалистът.

Той обяви, че във Варна днес ще се финализира аналогично споразумение на София с увеличение на заплатите. За Бургас също се търсят варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)