„Запокитеност“ на Петър Чухов – краят на една младост

„Запокитеност“ е една от двете книги, които утре, 22-ри октомври, ще представи в рамките на Есенни литературни дни 2021 в Стара Загора авторът й, поетът Петър Чухов.

Сборникът „Запокитеност“ включва първите пет стихосбирки на Петър Чухов, написани и издадени (с едно изключение) през периода 1995 – 2000 г.

Eсенни литературни дни’21. Уроци по хайку, нови книги, „Големанов“

Събрани в общо книжно тяло, без нова редакторска намеса, но с нов, общ дизайн, дело на Капка Кънева, носител на наградата „Златна четка“ за оформление на книга, те показват поетическите търсения на автора в края на миналия век, който съвпада с края на неговата младост.

За тези, които познават Чухов само от стихосбирките му, издадени през новото хилядолетие, тази среща със сигурност ще бъде изненадваща.

Първите „хайку“ излизат в далечния XV век

Петър Чухов е автор на 12 стихосбирки, три книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведи на 20 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“, Славейкова награда, „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка, Специална награда „Развитие“ за нов български роман, Голямата награда за SMS поезия, „Златен ланец“, „Магията любов“, „Национална награда за лирика „Иван Пейчев“, номинация за международната литературна награда „Балканика“. Пише музика и текстове, свирил и свири в различни рок групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си. Най-новата му засега книга е стихосбирката „Есенен Великден“ (2021), също със знака на издателство „Жанет – 45“.

Поетът Петър Чухов. Многоликият

„Думите му, станали поезия заради нас самите, неговите читатели, напомнят, че не бива да забравяме или неглижираме потенциала на собствената си прямота.“ Думи на Мариана Тодорова, литературен критик и историк, за liternet.bg.

„Есенен Великден“ – истински специалната книга на Петър Чухов

„Авторът е взрян в личното си преживяване с хладнокръвното любопитство на изследовател, открил непозната буболечка. Изненадан е от своето откритие, както и от факта, че продължава да открива неизследвани в спектъра емоции и нови сетива в себе си.“ Това пък споделя поетът Тони Теллалов в litclub.com.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!