Започва „историческият“ процес за атентатите в Париж през 2015

При изключително засилени мерки за сигурност в сряда в Париж започва процесът срещу общо 20-има мъже, обвинени за участие в серията атентати във френската столица през 2015 г., при които бяха убити 130 души, а стотици други бяха ранени.

Терористичните атаки бяха извършени в барове, ресторанти, концертна зала и на националния футболен стадион. Те включваха самоубийствен атентат и нападение на въоръжен отряд от десетима души, които бяха извършени вечерта на 13 ноември 2015 г.

Отговорност за насилието беше поета от терористичната групировка „Ислямска държава“. Това беше най-жестокото кръвопролитие във Франция след края на Втората световна война.

Оливия Ронен, адвокатка на Салах Абдеслам


Оливия Ронен, адвокатка на Салах Абдеслам

Основният подсъдим е 31-годишният Салах Абдеслам от френско-марокански произход, който се смята за единствения оцелял от нападателите. Останалите 19 заподозрени са привлечени към наказателна отговорност за подпомагане на организацията за серията атентати, включително при снабдяването с оръжия и коли. Шестима от тях ще бъдат съдени задочно.

Ако съдът признае подсъдимите за виновни по повдигнатите им обвинения, 12-има от тях са заплашени от налагане на смъртни наказания.

През следващите 145 дни от процеса се очаква да бъдат изслушани близо 1800 граждански ищци и 330 адвокати, включително бившия президент на Франция Франсоа Оланд. Материалите по делото са изложени на един милион страници, разделени в общо 542 тома. Предварителните очаквания са присъдите да бъдат произнесени през май 2022 г.

Рисунка на Салах Абдеслам от изправянето му пред съда в Брюксел през 2018


Рисунка на Салах Абдеслам от изправянето му пред съда в Брюксел през 2018

Френският министър на правосъдието правосъдието Ерик Дюпонд-Морети определи процеса като „исторически“.

Съдебните заседания ще бъдапроведени в Съдебната палата в центъа на Париж, която се намира на остров в река Сена. Целият район е наситен от засилено полицейско присъствие, като бреговете около палатата са блокирани.

Упълномощените да присъстват на процеса ще преминават през контролно-пропускателни пунктове, преди да бъдат допуснати в съдебната зала и други помещения, където ще се излъчват изслушванията.

Районът около Съдебната палата в Париж се охранява от тежко въоръжени полицаи


Районът около Съдебната палата в Париж се охранява от тежко въоръжени полицаи

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)