Започва нов шпионски сериал с романтичен привкус

От 30 октомври (вторник) Българската национална телевизия започва излъчването на хитовия 6-сериен немски игрален филм „Под едно небе“. ТВ продукцията разкрива какво се крие зад „Операция Ромео“ – кодовото название на една от най-странните тайни мисии по време на Студената война.

Действието се развива през 1974 г., когато Студената война е в разгара си. Източногерманският таен агент Ларс Вебер (в ролята Том Шилинг) е изпратен от шефовете си в Щази на мисия в Западен Берлин с кодово название „Операция Ромео“. Целта му е да съблазни разведената самотна майка Лорън Фабер (София Хелин), която като анализатор, работещ за британските тайни служби, има достъп до секретна информация. Пристигайки от Източен Берлин в Западен, Ларс трябва да приложи на практика уменията си, получени в школата за подготовка на шпиони в ГДР, а именно: как да накара една жена да се влюби в него и да му издаде всичко, което знае.

image0 (9K)

В Източен Берлин остават бащата на Ларс – Грегор (Йорг Шютауф), и чичо му Конрад (Годехард Гийзе) със семейството си. Грегор все повече започва да се съмнява в социалистическите си политически убеждения, които вече са му коствали много, докато Конрад с ужас наблюдава как дъщеря му получава допинг в името на участието си в олимпийския отбор по плуване на ГДР.

В още една успоредно протичаща линия на разказа зрителите ще се срещнат с учителя и колега на Конрад Аксел (Ханес Вегенер). Той се влюбва във волния британец Дънкан (Ричард Пепър), чиито мечти за бягство на Запад започват да растат с всеки изминал ден.

Сериалът „Под едно небе“ беше включен в престижната селекция на Международния филмов фестивал в Берлин през 2017 г., където участва с едва пет други специално подбрани телевизионни сериала в секцията за показ на ТВ продукция. Историческите събития, показани в него, почиват на сериозни исторически проучвания: и „Операция Ромео“, и щетите, нанесени на спортистите от получавания от тях допинг, са документирани.

Правата за излъчване в англоезични територии на тази наелектризиращата драма в 6 епизода неслучайно бяха придобити от „Нетфликс“. Сценарият на сериала е дело на носителката на BAFTA Пола Милне – една от най-оригиналните писателки за ТВ във Великобритания (The Politician’s Wife, White Heat, The Virgin Queen). След като тя написва сценария на английски, той е поет от номинирания за Оскар немски режисьор Оливър Хиршбигел, чиято филмография включва „Крахът на Третия райх“ (номиниран за Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 2005 г.), „Нашествие“ (с Никол Кидман и Даниел Крейг) и „Принцеса Даяна“ (с Наоми Уотс).

Автори на музиката в сериала „Под едно небе“ са Уолтър Мейър и българската пианистка и композитор Веселина Чакърова. Веселина Чакърова от години живее в Лондон. Не е за пръв път тя да работи с режисьора Оливър Хиршбигел – по време на снимките на филма „Принцеса Даяна“ именно българката е дубльор на холивудската звезда Наоми Уотс за сцените, в които свири на пиано. А за музиката на „Под едно небе“ Веселина Чакърова е заложила на българските традиции – ако се заслушате в началната мелодия на сериала, ще чуете джазираната вариация на нашата неравноделна ръченица.

„Под едно небе“ ще се излъчва от понеделник до сряда от 22:00 ч. по БНТ1, като първият епизод ще бъде излъчен на 30 октомври (вторник).

(Visited 19 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!