Заради безхаберие на „Напоителни системи“ се унищожават земеделски площи по река Струма

През последния месец една след една изчезват лехите в близост до водата, а решение на проблема все още не е намерено

Разрушени диги по р. Струма в района на село Драката унищожават обработваеми земеделски площи и заплашват пътища. В сигнал до bTV зрители се оплакват от безхаберието на институциите.

„Всеки ден виждам вземане на метри от нашата територия, от терените, от бендите и обработваемите площи, като това е проблем по цялото течение на реката. Тя прави острови, няма откъде да мине, най-лесно ѝ е да си вземе от площите“, разказа Росица Телкеджийска.

През последния месец една след една изчезват лехите в близост до водата.

„Това, което виждаме, не е мястото на реката, тя трябва да е около 100 м след това, отсреща. Вече е съборила оградата, настъпва в земеделската земя и разрушава продукцията на стопаните“, обясни Стоян Стоянов от Община Струмяни.

От 2018 г. Росица пише писма до институциите. След наводненията в началото на тази година положението се влошава. От общината сформират междуведомствена комисия, която прави заключение, че трябва да се реагира бързо.

Стоянов допълни, че в момента положението е сериозно и ако не се вземат незабавни мерки, ще се стигне до по-лошо, може да се отнесе и пътя.

„Имаме отговор единствено от Община Струмяни, който е ще предадем по компетенция на следващия. Това е „Напоителни системи“, които са основният отговорник, защото те са прекия съсед, бендът е тяхна собственост“, каза още Росица.

По цялото поречие в района има компрометирани речни участъци. Според собственика на земята реката ще продължава пътя си, където ѝ е удобно и ще прави блата.

„Всичко е в ръцете на „Напоителни системи“, които трябва да свършат работа и да възстановят корекцията. Ние сме с вързани ръце, чакаме тяхната реакция“, обясни Стоянов.

Росица добави, че коритото трябва да се почисти.

От „Напоителни системи“ обясниха проблема с пълноводието през януари. Подготвят проект, който трябва да бъде съгласуван с други институции. Необходими са много средства, които държавата трябва да отпусне на Министерството на земеделието. От формата не се ангажират със срок кога ще започне ремонтът.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)