Заради ниски цени производители на праскови плашат с протести

Производители на праскови от Сливенско заплашиха с ефективни протестни действия заради ниските изкупни цени и поискаха държавна политика за закрила при изкупуване на местната продукция. Според тях вносът от Гърция убива местния бизнес. В тази връзка те искат решение местната продукция да бъде с приоритет пред вноса, когато по същото време в страната тече беритбата на плодовете.

Най-ниската изкупна цена към момента е 0,50 лева за килограм праскови, коментираха производителите пред БНР.

Недоволството на овощарите от „Долината на прасковите“ в Сливенско назрява, след като в началото на сезона изкупната цена е започнала от 0,65 лева за килограм, паднала е на 0,62 лева, а тази седмица е на дъното от 0,56 лева, а за тези които нямат собствен транспорт е паднала и до 0,50 лева за килограм.

Коста Петров от Сдружение „Българска праскова“ обяви, че има картелно споразумение между преработвателите за диктуване на цените.

Един от производителите – Атанас Иванов, обяви, че са водени разговори със собственика на единствената в региона преработвателна фабрика за ценовата политика, но ефект към момента няма.  

Агресивното навлизане на гръцките праскови на българския пазар се дължи на войната в Украйна и загубата на пазарите в Русия и Беларус. Румъния е единствената държава, в която България изнася пресни праскови към момента.

Производителите се оплакаха, че с тези цени няма как да продължат да отглеждат овощните масиви. Овощарите поискаха подкрепа от държавата за местната продукция.  

Липсата на работна ръка е другият проблем пред стопаните.

Все още няма яснота кога и къде ще се проведе протеста на недоволните овощари.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)