Заседналият в Суецкия канал кораб акостира на британския бряг

Заседналият в Суецкия канал кораб акостира на британския бряг

Снимка: БГНЕС

image0 (9K)

Корабът, който заседна в Суецкия канал, акостира на британския бряг с четири месеца закъснение.

„Евър Гивън“ предизвика най-голямото задръстване в историята на корабоплаването. Това се случи на 23 април. Стотици кораби няха блокирани, а други плавателни съдове трябваше поемат по различни маршрути.

В 16.30 часа вчера контейнеровозът акостира в пристанището на Филикстоу, привличайки десетки зрители по бреговете, някои с шезлонги и бинокли.

Корабът беше задържан от властите, отговарящи за канала повече от три месеца. Причината беше финансов спор за обезщетение.

Още по темата

5 апр 2021 19:10

78

27 мар 2021 22:16

67

„Евър Гивън“ е нает и управляван от транспортна корабна компания „Евъргрийн Марийн“ (Evergreen Marine). Той беше освободен през юли след сключване на споразумение между японския собственик (Shoei Kisen Kaisha Ltd) и властите на канала, пише БТА.

Споразумението беше подписано на церемония в град Исмаилия ден след като египетският съд отмени решение за изземване на кораба, дълъг 400 метра.

Договорена бе сума, която да покрива операцията по спасяване, разходите за забавен трафик по канала и загубените транзитни такси. Управата на Суецкия канал не разкри подробности за условията на споразумението, но се знае, че първоначално е била поискана компенсация в размер на 916 млн. долара, която по-късно е намалена на 550 млн. долара. Следващата дестинация на „Евър Гивън“ е Хамбург, Германия.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 6 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!