Захарова: Западът прави хората на глупаци, за да отвлече вниманието от случващото се в Сирия и Ирак

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова коментира, че Западът се опитва да направи хората на глупаци, за да отвлече вниманието от своите действия в Сирия и Ирак

[ad id=“225664″]

„Великобритания заедно със съюзниците и партньорите си ще обмисли в идните дни следващите стъпки”, заяви британският премиер Тереза Мей по повод разразилия се шпионски скандал с Русия, предава бТВ. По-рано през деня Москва обяви, че ще експулсира 23-ма британски дипломати. Заради случая „Скрипал” Лондон даде същия срок на 23-ма руски дипломати да напуснат Великобритания.

[ad id=“263680″]

Мей окачестви извършеното на 4 март нападение срещу Сергей Скрипал като „крещящо нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия”. Тя заяви, че Великобритания е очаквала предприетия от Русия ход за експулсиране на британски дипломати.

Британският премиер смята, че руската държава е отговорна за атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, докато Русия отрича да е замесена в нападението.

[ad id=“237001″]

В същото време говорителят на руското МВнР Мария Захарова коментира, че Западът се опитва да направи хората на глупаци, за да отвлече вниманието от своите действия в Сирия и Ирак. „В Сирия се намират американски и британски командоси, които действат в тясна координация с въоръжената опозиция. Всички са наясно, че целта на това присъствие е подялба на интереси”, заяви Захарова.

Тя заяви още, че в Съветския съюз или в Русия никога не са били правени разработки на химическо вещество под кодовото название „Новичок”, като Великобритания нарочно използва това име, за да дискредитира Русия.

[ad id=“238430″]

Захарова добави, че веществото може да е дошло от Великобритания, Словакия, Чехия, Швеция и, вероятно, САЩ, тъй като през 90-те години тези държави са провеждали интензивни изследвания на вещества от проекта „Новичок”.


image0 (9K)