НАЙ-НОВИ:

Защо ЕС се съгласи да плати по-голяма сума за новите ваксини срещу Covid-19?

Защо ЕС се съгласи да плати по-голяма сума за новите ваксини срещу Covid-19?

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу Covid-19, защото изисква насреща те да отговарят на по-завишени условия. Това заявиха европейски представители в момент, в който ЕС се опитва да си гарантира снабдяването с ваксини след трудно начало на имунизационната си кампания, пише БТА.

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли.   

В неделя Financial Times съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на Pfizer и BioNTech по 19,5 евро на доза по договор от май за поръчката на общо 1,8 милиарда ваксини. При първите два договора, които бяха за общо 600 млн. дози, цената беше по-ниска – по 15,5 евро на ваксина.

Цената за доза на Moderna се повишава на 25,5 долара при общ обем на поръчката от 300 млн. ваксини, посочва вестникът. При първата сделка между двете страни, която беше за 160 млн. дози, една ваксина струваше по 22,6 долара.

Европейският депутат Тициана Бегин, представител на управляващото в Италия Движение „Пет звезди“, определи споразуменията като грабеж. „Това е необяснимо“, каза тя.

Цената на Moderna все още се движи на най-ниското ниво от зададения от компанията ценови диапазон от 25-37 долара, но Pfizer и BioNTech бяха казали, че цените им ще бъдат по-ниски при по-големи обеми на поръчките.

Други смятат, че има основателни причини цените да бъдат по-високи и че обстоятелствата са се променили от времето, когато са били сключвани първите сделки с лекарствените производители.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви вчера пред Radio France Internationale, че цените, които вероятно ще са по-високи, все още се договарят и се дължат на по-строгите клаузи за вирусните вариации, производството и доставката.

Добре осведомен европейски представител заяви, че цената на ваксините на лекарствените производители се е увеличила, откакто са се появили данните за ефективността им и за положителното въздействие, което са имали за подпомагането на икономическото възстановяване от причинената от пандемията рецесия.

„Тук се съчетаха няколко фактора“, каза пожелалият анонимност източник.

Пазарене от по-силни позиции
   
Всички използвани в Европа ваксини оказаха ползотворно влияние, но употребата на тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson беше подложена на ограничения в ЕС поради опасения, че в редки случаи могат да причинят образуване на тромби.

Тези два производителя на ваксини се сблъскаха и с проблеми с доставките, което в случая с AstraZeneca доведе до съдебни претенции на Евросъюза.

Макар и сега Pfizer/BioNTech и Moderna да могат да преговарят от по-силни позиции, вероятно производствената и цената на доставка на ваксините ще се покачат заради по-завишените изисквания на ЕС.

Говорител на Pfizer отказва да коментира европейските цени, но каза, че най-новият договор с Европейския съюз се различава от първоначалните, включително по въпросите на производството и доставките. Moderna не е отговорила на запитването за коментар.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon