Защо напълняваме над 40 – не се оправдавайте с метаболизма, не е той причината

Вероятно сте забелязали, че хората на възраст над 40 години трудно свалят килограми. Обикновено за качването им те винят забавянето на метаболизма, но британски лекари опровергаха тази теория.

Смята се, че метаболизмът започва да се забавя с всяка следваща година след изпълването на 30-ата годишнина. Както показват нови изследвания, скоростта, с която метаболизмът се забавя, е минимална. Покачването на теглото не зависи от него, пише The Independent, цитиран от profit.bg.

Това е прекрасна новина! Ние можем да контролираме своето тегло самостоятелно. Това е по силите на всеки. За целта е необходимо да определите колко енергия изгаря тялото ви.

image0 (9K)

Скоростта на обмяната на веществата е показател, от който зависи енергията, която разходваме, докато се намираме в покой. Това се определя от комбинация от фактори, в това число от нашия ръст, пол и генетични особености.

Освен това с възрастта нашите тела минават през три фази, в зависимост от нашата активност.

Как правилно се горят калории? Има няколко съвета. Помнете, че дори и в процеса на консумация на храна горим 10% от приетите калории. Това се нарича термичен ефект и представлява първа фаза.

Активирайте я чрез консумацията на напитки-стимулатори – например кафе или зелен чай, както и посредством приема на много протеини.

Това обаче няма да ви помогне да отслабнете. Затова е важно да практикувате физически занимания или да бъдете максимално активни.

Качвайте се по стълбите, пренебрегвайки асансьора, посещавайте спортни занимания, вървете пеша. Всичко това гори калории. Това е втора фаза.

По време на напрегнати тренировки горим максимално количество калории и потребяваме повече кислород – това вече е трета фаза.

Когато става дума за борба с излишните килограми, именно последните две фази са най-важни. Поради това с извинения, като „метаболизмът ми е такъв“, няма да стигнете далеч. Изисква се физическо натоварване.

И нещо за накрая – не забравяйте, че трябва да се храните здравословно. Факт е, че с напредване на възрастта активността ни се понижава, това изисква корекции в менюто. То трябва да е балансирано.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!