Защо по-глупавите хора са винаги по-успешни?

Със сигурност поне веднъж този въпрос е изниквал в съзнанието ви. Защо някой, привидно доста по-глупав и мързелив от вас, е по-заможен и успешен? Как така всичко му върви “по вода”?

Всъщност тук отключваме и една наша психологическа черта, наречена проекция. Проекцията действа като защитен механизъм, който предпазва психиката ни от нещата, които не може да превъзмогнем. Едно от тези неща са именно чуждите успехи, пише Actualno.com

Защо несъзнателно започваме да се дразним на чуждото благополучие?

Ще ви дадем една почти ежедневно случваща се ситуация, в която ви се налага да спорите с човек, който се приема за доста умен. Но в даден момент той се предава, не разполага с повече аргументи и към какво прибягва? Да, той започва да се държи зле, да ви обижда и да изтъква нещата, в които е по-добър от вас. Другата възможна реакция е да започне да ви набеждава, че сте го принизили и обидили жестоко, като ще ви представи в най-лошата светлина.

След всяка подобна проекция ние се отказваме от позиции и започваме да вървим надолу към определени нива, познати ни като деградация. Съществува обаче и катарзисен вид проекция. Какво представлява тя?

Както знаем, катарзисът е промяна, пречистване, започване отначало. Но как се вписва той в деградацията? вие снемате всички негативи от вас, обирате цялата чернилка и я хвърляте в чуждия двор в лицето на човека, който ви е наранил с успеха си.

Защо обаче наричаме по-успешните от нас “глупави и безполезни”?

В действителност, тези хора наистина се различават коренно от нас – по възможностите, опита, интересите, знанията си. На нас самите ни е по-удобно да им лепнем тези етикети, за да успокоим собствената си душа. Да подценяваме знанията и уменията, които имат другите само защото ние не сме запознати с този вид дейност, не говори особено добре за нас.

Какви хора най-често попадат в графата “глупави и безполезни, но успешни”:

(Разбира се, за тези, които не могат да усетят иронията, я потвърждаваме)

Които не са били в казармата;

Които не са раждали;

Които не умеят да готвят;

Които са от авторитетни семейства;

Които са неграмотни;

Които не са прочели тонове книги и прочее.

И защо именно тези хора се оказват по-успешни от нас?

Докато ние злобеем и лепим етикети, те надграждат уменията си, осъзнават, че всеки труд е различен и изисква различни знания и умения, носят си собствения “кръст” и не се мешат в чуждите работи.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 726 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!