Защо сутрин се будим отпаднали и недоспали?

Лягаме си в разумен час и успяваме да стигнем заветните осем часа сън всяка вечер, но все пак навиваме по три аларми и едва отваряме очи.

[ad id=“225664″]

Чувствата на умора и отпадналост сутрин не са натурални за тялото ни състояния и най-вероятно са сигнали на организма, че нещо не е наред, въпреки стриктния ни график на сън, пише lifestyle.bg. Ето какви биха могли да бъдат причините.

[ad id=“263680″]

Сънна апнея

Сънната апнея е често срещано заболяване, най-вече при мъжете, което се изразява в блокирани дихателни пътища по време на сън. Тези прекъсвания в дишането се случват напълно извън контрола ни, докато спим, и могат да бъдат с продължителност до около 10 секунди.

Сънната апнея предизвиква множество микросъбуждания по време на дълбоките етапи на съня, като ни кара да се чувстваме недоспали и изморени сутрин.

Ако подозираме, че страдаме от подобна болест, е най-добре да се консултираме с лекар, който ще ни предпише правилните медикаменти или дихателни уреди, с които да се справим с проблема.

[ad id=“236993″]

Ниски нива на желязо

Занижените нива на желязо рефлектират върху способността на тъканите и органите да получават и абсорбират кислород, което пък се отразява на способността им да се регенерират нощем. За това може би сутрин изпитваме тежест в цялото тяло и трудност при физически движения – дори ставането от леглото е непосилно.

При подобен случай може сами да се погрижим за нивата на желязо в организма, като приемаме повече богати на желязо храни като морски дарове, червено месо, пилешко месо, спанак, леща и овесени ядки.

Твърде много захар

Много от нас имат склонността да се тъпчат със сладки храни вечер пред телевизора, без да си дават сметка, че това стресира и изтощава организма. Сладкото изпраща кръвната захар в небесата, а тялото се мъчи цяла нощ да възстанови балансирани нива.

Отговорът и тук е ясен – спираме сладкото преди лягане. В случай че нямаме толкова воля, може да започнем да прибавяме повече високопротеинови храни към вечерния пир, тъй като протеините ускоряват обработката на захар.

Депресия

Липсата на желание и усещането за безсилие сутрин е възможно да са обвързани с психологическото ни състояние и да са симптом на депресия. Тези чувства често са съпроводени от усещане за студ, суха кожа, чупливи нокти, промени в структурата на косата и цялостно чувство на отпадналост.

Най-добрият съвет в случая е да се консултираме със специалист, който да определи дали и от какво страдаме. Бихме могли да се опитаме да си помогнем и сами, като започнем да приемаме повече витамини и отделяме поне по 30 минути на ден за някаква физическа активност.


image0 (9K)