Защо Швеция не затваря ресторанти и не спира движението на хора

Докато страните в цяла Европа въвеждат строги карантини срещу пандемията от коронавирус, затварят граници, училища и заведения, има една държава в Европейския съюз, която се държи различно. Това е Швеция, четем в „Свободна Европа“

Шведските деца до 16 г. все още ходят на училище. Магазините, ресторантите и баровете са отворени, но с едно ограничение – нямате право да поръчвате на бара, всеки трябва да е седнал на маса. Границите не са затворени и все още е позволено събирането на максимум 50 човека. До 27 март този брой беше 500.

Хората все още са по улиците на градовете, градският транспорт е пълен. Трудно ще откриете някой с предпазна маска. Хиляди се отправиха миналата седмица към ски курортите на север, където няма достатъчно болници, а масовите партита след каране на ски са ежедневие. Най-крайната препоръка от правителството засега е да призове гражданите да избягват неоправдано пътуване, а съветът към тези, които ги втриса или са над 70-годишни, е да си останат по домовете.

Всичко това е трудно разбираемо за другите скандинавски страни, където границите вече са затворени и ограниченията за социално дистанциране вече са наложени. Политиката на Швеция изглежда като напълно фантастична за хора от другите държави от ЕС, които живеят под тежки ограничения.

Шведският подход прилича на доскорошната политика на Великобритания. Миналата седмица правителството на Борис Джонсън обаче промени подхода и започна да прилага строга карантина като другите страни в Европа. По-късно самият Джонсън обяви, че е заразен с коронавирус, а броят на починалите започна стремглаво да расте.

Ръководителят на шведската агенция по обществено здраве Андерс Тегнел отрича, че целта им е придобиването на т.нар. стаден имунитет. Това се случва след като 60-70% от населението са инфектирани, после се възстановяват, придобиват имунитет и така спира последващото разпространение.

Тегнел казва, че целта на правителството е да забави разпространението на заразата, за да не се претовари здравната система в нито един момент. Досега заразените в Швеция са 3700, а починалите са 110. Числата не са толкова различни от тези на съседните държави. А критиците казват, че малкият брой тестове може всъщност да прикрива по-големи числа.

Тегнел се превърна в лицето на шведския подход и е постоянно в медиите. Досега той получава пълна подкрепа от правителството. Миналия уикенд премиерът Стефан Льовен направи обръщение към нацията, което е изключително рядко. Той посочи нуждата от отговорност и солидарност, не обяви нови мерки, но каза, че вероятно те ще се наложат в близко бъдеще.

Повечето шведи са наясно, че тяхната страна се държи доста по-различно от останалите държави, но правителството продължава да се радва на значителна подкрепа. Публикувано миналата седмица проучване показа, че подкрепата за социалдемократите на Льовен се е покачила с 3 процентни пункта, на фона на тенденция за намаляващо доверие в последните години.

Швеция е страна със силна култура на политическия консенсус, където дори противоречащи си политически изказвания изглеждат като опаковани с памук. Така е и този път, когато в медиите почти няма спорове по подхода на правителството срещу коронавируса.

С едно изключение. Обществената телевизия SVT е придобила поредица от имейли между някои популярни медийни фигури и лекари, в които те поставят под съмнение здравия разум на правителството, силно критикуват агенцията за обществено здраве, наричат я некомпетентна, обвиняват я, че играе руска рулетка и поставя на първо място страха от икономически последици пред страха за здравето на хората.

Икономическите аргументи засега надделяват. Премиерът препоръча на гражданите да си купуват обяд в кутии от близкия ресторант, за да подпомагат местния бизнес. Коментаторите говорят с повече загриженост за спадащите акции и за бъдещата масова безработица, отколкото за умиращите в момента от коронавируса и недостатъчното оборудване.

Това не е първият случай, в който Швеция е склонна да върви срещу течението, по което се носят другите страни в Европа. Сравнението с мигрантската криза през 2015 г. е красноречиво. Тогава Швеция не одобряваше издигането на огради и затварянето на граници, с което много европейци решиха да отговорят на стотиците хиляди мигранти, идващи към Европа през Егейско море. В същата година над 160 хиляди търсещи убежище пристигнаха в Швеция – повече от всяка друга страна от ЕС на глава от населението, а правителството първоначално отхвърли призивите за квоти и контролиране на границите.

Скоро след това последва обратен завой, по шведско-датската граница се появи паспортен контрол, а разговорите за имиграция и интеграция (или липсата й) доминират политическите дебати с крайно десните Шведски демократи, която се превърна в най-голямата опозиционна партия днес.

Истината е, че Швеция е различна от Европа. Историята на континента е свързана с кървави революции, унищожителни конфликти и геноциди, докато Швеция не познава войната и окупацията вече повече от два века.

Докато други страни може да са “наранени от войната” и да виждат заплаха за културата и суверенитета си отвсякъде, Швеция е “наранена от мира” и шведите не допускат изобщо, че лошите неща също се случват. Заради това са неподготвени, когато ги споходи криза, която не може да бъде предсказана с разум, добронамереност и добра воля. Казано е, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Дано настоящата посока на Швеция не води натам.

Рикард Йозвяк

Рикард Йозвяк отразява работата на Европейския съюз и НАТО като кореспондент на Radio Free Europe/Radio Liberty в Брюксел.


image0 (9K)