Звезди се крадат най-нагло: Папи Ханс взе „Кекс”-а на Кристина Димитрова, Галин копира Тото в клип

Последната седмица една от най-коментираните теми в светското пространство е новата песен на рап изпълнителя Криско „Ден и нощ”, която е в типичен фолк стил. Колегата му Иван Динев, известен с прякора си устата, дори го обвини, че е окрал Радо Шишарката и неговата песен „Батман-Ватман”.

Устата направи видео колаж, в който пусна двете песни. В първата част на записа пее Криско „Хайде, хайде, отвори. Дай да стана част от твоите дни и нощи”, а след това клипът продължава с познатия рефрен на Шишарката „Имах аз една мечта някога да стана Батман, но магия не стана, вместо Батман станах ватман”. Под колажа Динев написа „Евала за новото ти парче, бай Криско. Честит ти ромски празник и без повече цигани“.

И ако тук поне тоналността и текста са различни, то преди няколко години примата на фолка Глория бе тотално окрадено от народната певица Дения Пенчева. Втората промотира „Малка мома вода налива”, която дори си имаше видеоклип без дори да си направи труда да проучи, че мелодията и текста са не са народния, а авторски. Самата Глория получила парчето като подарък от своята приятелка и колежка Славка Калчева.

„Как е възможно някой да си присвои песен, която преди години е издадена официално в албум, знае се, че е авторска на Славка Калчева. Аз съм продуцент на песента, заедно с „Пайнер“. Мои фенове ми звъняха разтревожени, за да ми съобщят, че тази нова изпълнителка ми е взела песента, без да ме пита, без да има уредени авторски права“, добавя още тя.

Славка Калчева също доста се изненадала от новината.

„Тази песен съм я написала преди повече от 10 години. Подарих я на Глория и дори аз не си позволявам да я пея. Поне да се научат да питат, когато искат да записват чужди песни. Не може така да се взема авторски труд“, обясни изпълнителката на „Бяла роза“.

Преди година пък Валя Атова скочи на Наско Колев, разгласявайки, че копира текста и мелодията на песента й „Ела насам” в парчето си „Нека”. Тото пусна новата си песен и обяви, че е автор на текста и аранжимента, колежката му Вяра Атова обаче не е съгласна.

„Първо да кажа, че нямам абсолютно нищо против Атанас Колев. Даже го харесвам като артист, но не за това иде реч. Може ли освен да вземеш мелодията от припева на последния ми сингъл „Ела насам”, но да вземеш и текста! Аз ли нещо не разбирам? Така ли стават вече нещата”, ядосва се Атова.

Кристина Димитрова също хвърли бомбата като обвини Папи Ханс за плагиат. Тя твърди, че е откраднал нейната песен „Кекс”, написана през 2003 година и включена в диск на певицата. Според текста на песента обаче се оказва, че и двамата пеят за кекс, но се подразбира съвсем друго.

Фолкпевецът Галин очевидно харесва не само Тото, но и неговото творчество, като дори си позволи да открадне идеята за клип от него.Феновете забелязваха изключителна прилика между проекта на Галин „Как си кажи” и „Чужди усмивки” на Тото. И двамата се разхождат из градски улици вечерта. Във видеото огромната разлика е, че Тото е сниман в центъра на София, а Галин в Лондон. Разлика има и в тоалетите. Докато половинката на Лъчо от „СкандаУ” се разхожда в спортна екипировка, то певецът на Пайнер се е барнал като за сватба.

Кавар на хита „Две очи разплакани”, на покойната фолк певица Румяна, от нейната колежка Джорджия вбеси наследниците на покойната звезда и многобройните й фенове. След трагичната смърт на певицата никой освен нейната дъщеря – Мариана не е посмяла да изпълни вечния й хит, пише „Телеграф”.

 


image0 (9K)