Здравният министър: 250 млн. лв. за здравеопазването, увеличават се заплатите на медиците

Отпускат се допълнителни над 250 млн. лв. за системата на българското здравеопазване. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на специален брифинг.

Със средствата ще се увеличат доходите на всички, които работят в системата. Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на системата – закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още.

За над 10 000 служители на първа линия, които пряко се занимават с пациенти, инфектирани с коронавирус, ще бъдат осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв. Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.

Отделно всички служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия, ще получават по 1 000 лв. допълнително към заплатите си до края на 2020 г. Ресурсът, осигурен за това, е в размер на 107 млн. лв. за следващите 5 месеца. Те ще отидат за над 4 500 медици в лечебни заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2 400 медици в центровете за спешна медицинска помощ и над 160 медиатори в 70 общини.

19 млн. лв. ще бъдат изразходвани в помощ на лечебни заведения в отдалечени райони, като по думите на проф. Ангелов те ще рефлектират и върху трудовите възнаграждения на работещите там.

Здравният министър увери, че ще продължава да се закупува и апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

„Разходи за персонал, насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на служителите на първа линя в структури на Министерство на здравеопазването – ще бъдат повишени трудовите възнаграждения с 30% за петте месеца на 2020 г., като тази мярка осигурява добро заплащане на хората на първа линия. Устойчивостта ѝ е гарантирана и през 2021 г – 12,4 милиона.

Ефектът от увеличението на тези заплати ще рефлектира върху над 6 000 човека. Те са: 2468 човека, които работят в РЗИ, 203 служители от НЦЗПБ, 87 служители от НЦРРЗ, 170 служители от НЦОЗА, 175 от ИА по лекарствата, 99 служители ИА „Медицински надзор“, 1440 от държавни психиатрични болници, 73 от Национална експертна лекарска комисия, 821 от системата на НЗОК“, обясни той.

В НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати 126 милиона лв. допълнително, като те ще бъдат достатъчни за увеличение с 10% на всички дейности, свързани с лечение на пациенти в лечебните заведения.

„Ефектът от това увеличение ще бъде средно с 10% на клиничните пътеки. Имаме изключително недофинансирани клинични пътеки – при тях процентното увеличени ще е по-високо, а на добре финансираните клинични пътеки процентът ще е по-нисък. Ще работим по принципа на справедливостта“, отбеляза Ангелов.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg


image0 (9K)