Земетресение от 7.2 разтърси Япония, предупреждават за цунами

Земетресение с магнитуд 7,2 е регистрирано днес в североизточната част на Япония и е обявена опасност от цунами, предадоха световните агенции.

Трусът е регистриран в 18:09 часа местно време (11:09 часа българско време) на 66 километра североизточно от едномилионния град Сендай в Тихия океан на дълбочина около 60 километра..

Височината на вълната цунами в префектура Мияги може да достигне 1 метър, предупреждава националната метеорологична служба.

Близо 200 домакинства са без ток, уточни електроразпределителното дружество Тохоку електрик пауър (Tohoku Electric Power).

Временно е спрямо движението на високоскоростните влакове „шинкансен“, преминаващи през префектурата, по информация на Киодо.

Засега е съобщено за един пострадал, няма данни за разрушения.

Близо 6900 души от град Ватари са призовани да се евакуират заради опасността от цунами.

Епицентърът на труса е бил край бреговете на Мияги, на дълбочина 60 км.

Земетресението не е довело до аварии в атомните централи, разположени в района, където се намира и авариралата през 2011 г. АЕЦ „Фукушима-1“. Извънредни ситуации няма и в АЕЦ „Онагава“ в префектура Мияги и АЕЦ Токай-2″ в префектура Ибараки. Всички реактори на тези централи в момента са спрени за проверка.

Трусът бе усетен и в столицата Токио, разположена на около 400 км южно от епицентъра.

 


image0 (9K)