Зъболекар: Пандемичната ситуация съкрати посещенията в стоматологичните кабинети

„Цялата пандемична ситуация съкрати изключително много посещенията на хората в зъболекарските кабинети. Всичко, което те са имали като проблем, се е усложнило многократно. Много от процесите се хващат в по-напреднал стадий, когато има болка, усложнения“, обясни управителят на Медико-денталния център в ИСУЛ д-р Виктория Жекова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Заедно със специалистът по дентална медицина д-р Венета Павлова тя провежда безплатна програма по силанизация на децата.

image0 (9K)

„Силанизацията е неразделна част от здравето, защото покриваме дълбоката част на фисурите на първите постоянни зъбчета, веднага след техния пробив, и предпазваме зъбите от кариес. Това е инвестиция зъбите да бъдат здрави и децата да се усмихват щастливи“, каза д-р Павлова.

„От 11 години правим кампания за безплатна силанизация в цяла България, във всички области. Работим с над 500 клиники. Ежегодно това се случва в есенните месеци. Тогава работим активно, посрещаме децата, преглеждаме ги, запечатваме зъбите им със силант. Това създава една механична бариера между самия зъб, който все още не е съвсем узрял, емайлът не е много здрав“, добави тя .

Д-р Павлова изтъкна, че в момента – в Ковид ситуацията, е по-трудно да се достигне до родителите, тъй като преди това основните места за срещи и обмяна на информация са били училищата.

„В цяла България се провежда тази силанизацията, но тя е към своя финал. До 10 декември е срокът, в който всеки може да се възползва и да направи безплатен силант на своето дете“, уточни специалистът по дентална медицина.

Ежегодно програмата обхваща около 15 000 деца и около 55 000 зъба, но заради Ковид-19 сега тази бройка е спаднала почти наполовина, информира д-р Жекова.

Още по темата

2 сеп 2021 22:00

15

17 фев 2021 20:24

10

„Това е абсолютно безболезнена процедура и изключително важна за мотивацията на детето, дори за поведението му на денталния стол. Освен че поставяме силанти, ние можем да открием навреме евентуално бъдещи усложнения, които могат да бъдат причинени от кариеси, пулпити“, разясни д-р Павлова.

Кампанията позволява периодично всяка година децата да бъдат отново преглеждани.

„Хората и дечицата, които са минали, отново ни посещават. Ние проверяваме и ако има нужда, се реставрират. Имат своята изтриваемост и могат да се износят“, добави специалистът по дентална медицина.

В изследване при децата са били установени изключително тревожи факти, алармират специалистите.

„2019 година направихме едно мащабно проучване, в което обхванахме по 750 деца от 3 възрастови групи от цяла България. Установихме много тревожни факти. Децата на 6 години имат средно по 4 кариеса, а на 18 години – по 6“, посочи д-р Жекова.

Специалистът призова родителите да водят децата си на зъболекар, за да бъдат спрени навреме евентуални тревожни навици.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!