Идват промени за застраховките за пътувания в чужбина

Идват промени за застраховките за пътувания в чужбина
Идват промени за застраховките за пътувания в чужбина

Снимка: БГНЕС

В НС се дискутират предложения за промени, свързани със „зелената карта“ при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се оскъпи двойно.

Още по темата

30 яну 2023 15:44

17

27 яну 2023 14:25

6

Темата пред БНТ коментира Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

„Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми – кореспонденти, ами седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро „Зелена карта“ идват измами, които българските застрахователи в някои случаи са принудени на изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането“, посочи той.

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров.

„Много интересни неща се случиха в комисията по икономика, останах меко казано смутен. На първо четене излезе заместник-министърът на финансите и каза, че нашето национално бюро има определени проблеми и дължи над 30 и няколко милиона по различни претенции от чужбина. Нашият председател излезе и каза, че тези задължения са намалени до 9 милиона, а сега са под 5 милиона, тоест проблемът е решен. Зам.-министърката каза: „Ние имаме указание да решим проблема, а не да правим законодателни промени“. В работната група пък се появява министърът на финансите, която казва: „ние сме съгласували текстове и ако не бъде приет текстът на МФ, няма да бъдем приети в еврозоната и Шенген“.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)