Изборната търговия – между 30 и 100 лв. за глас

Още в първите часове на изборния ден започнаха да излизат наяве и нарушенията – сигнали за купуване на гласове, корпоративен вот, натиск как да се гласува, неразрешена агитация, снимане на вота в бюлетината, множество организационни проблеми и пр. От коалицията около Мая Манолова дори обявиха, че за около два часа сутринта са констатирали към 20 вида нарушения, свързани с вота. От БСП пуснаха жалба до ЦИК заради незаконно публикуване в електронни медии на междинни резултати на социологически агенции. „Искаме ЦИК да се разпореди и да се преустанови публикуването на тези неверни данни и да бъдат премахнати от страниците на тези медии“, каза на извънреден брифинг шефът на предизборния щаб на левицата Георги Свиленски.

„Един от въпросите е кой плаща глобите на тези агенции, че публикуват такива данни в изборния ден. Хората масово отказват да отговарят на въпроса за кого са гласували и това е според представител на социологическа агенция, казано днес в медиите. Друго нарушение е, че анкетните карти на някои от агенциите се раздават вътре в секциите“, обяви Свиленски.

МАСОВО КУПУВАНЕ

image0 (9K)

Социалистите разкриха още, че в страната се извършва „масово купуване на гласове“. И дадоха пример с Благоевград, Сливен, Кърджали, Смолян, Ловеч, Враца, Силистра, Гоце Делчев и други градове. „Има сигнали във всички РПУ и прокуратура. Нямаме нужда от такова управление, докарано с купени гласове. Предимно в ромските квартали се извършва покупката на гласове“, посочи Свиленски. От партията внесоха и сигнал за купуване на вот в Ботевград.

Полицейска акция за търговията с гласове се провежда в град Славяново, Плевенско, където са пуснати няколко сигнала за покупко-продажба – с микробус са били извозвани избиратели до секциите и после в него са били отчитани гласовете срещу заплащане. В някои от къщите в селото били раздавани пари кеш. По-късно стана ясно, че полицията е арестувала членове на секционни комисии.

„Получихме сигнал за агитация в изборния ден и в деня за размисъл от кмета на Оряхово. Граждани съобщават за агитация в деня за размисъл в Кюстендил, както и че кметицата в село Коняво е агитирала от къща на къща вчера. Сигнал за купуване на гласове по 30 лв. е получен от Русе. Аналогични сигнали получихме и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас 50 лв.“, съобщиха хората на Манолова. В Девня „мизата“ за глас стигала до 100 лв.

В кв. „Аспарухово“ във Варна до РИК бе пуснат сигнал за контролиран вот в едно от училищата. Мъж следял хората в двора на училището и описвал в тефтер как гласуват. Граждани са сигнализирали и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

Според пост в Туитър в ромския кв. Кошарник в Монтана глас се купува за 100 лв. Плащал депутат от ДПС.

МАНИПУЛАЦИИ С КНИЖАТА

Сигнал за нередност е бил подаден и в Районната избирателна комисия в Хасково, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отваря бюлетините и не се полагат подписи в избирателния списък, предаде БНР. Веднага е била извършена проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите.

В Кърджали областният предизборен щаб на ГЕРБ протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините – в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

В София, в Студентски град (23 МИР-София), секция 51, членовете на секционната комисия са искали да слагат печати върху разписките от машинното гласуване, което е забранено. Екипът от юристи на коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ е изпратил жалба до РИК на 23 МИР по сигнала.

От коалицията твърдят още, че масово избирателните секции не са били отворени в 7.00 ч., като сигнали за това сме получили от Секция 63 в 121 СУ, Триадица, 23 МИР – София, както и в Секция 85, отново в Триадица. Сигнали за неотворени навреме секции получихме и от Плевен. В Област Плевен, МИР 15, не са допускани застъпници и представители на коалицията да се регистрират в СИК. След сигналите от страна на коалицията за нарушенията застъпниците бяха регистрирани.

В някои лечебни заведения пък нямало декларации за гласуване при членовете на секционните избирателни комисии, които са част от пакета с документи.

ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА

Междувременно Националният междуведомствен за изборите обобщи нарушенията и наказанията, които са наложени от началото на предизборната кампания до днес към 13 ч. Вече има лице, осъдено на 11 месеца затвор (отложено с изпитателен срок от три години) – заради агитация да се гласува за определен кандидат, партия или коалиция с обещание за имотна облага, съобщиха от щаба.

До момента на територията на цялата страна са образувани 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те са заради данни и доказателства за купуване на гласове, вандалски действия срещу партийни офиси, плакати и др. агитационни материали, отправяне на заплахи и хулигански прояви.

11 души са привлечени като обвиняеми, като трима са задържани под стража.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 15, Пловдив – 8, Варна – 2, Бургас – 1, Велико Търново – 7.

В самия изборен ден са образувани две бързи досъдебни производства заради опит за гласуване с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване.

Застъпник на партия е обект на досъдебно производство за хулиганство. Има заловено лице, издирвано с червена бюлетина на „Интерпол“ от властите в Индонезия за „пране на пари“ и за използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Диреният от Джакарта е работил с още четирима в полза на партия – след обиски и претърсвания на адреси и автомобили полицаите са открити агитационни материали, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес.

„Сега“

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!