Извънредна среща в Министерския съвет за цените на горивата

Извънредна среща за цените на горивата се проведе в Министерския съвет. Вицепремиерът Томислав Дончев обсъди с представители на Петролната и газова асоциация предложенията на бизнеса за намаляване на цените.

От петролния бранш бяха лаконични – поевтиняването на горивата от последните дни не  било в резултат  на протестите, а отразявало тенденцията на световните пазари.

Представили са анализ и предложения за стабилизиране на пазара, но предстои те да бъдат съгласувани с всички членове в асоциацията и след това представени.

Част от мерките предвиждали законодателни промени, затова и не можело да се очаква ефект в рамките на дни.

А една от вече обявените идеи на държавата предвижда детайлна разбивка в касовите бележки за дела на ДДС, акцизи и евентуално търговска надценка в цената за всеки литър гориво.

„Никой да не остава с грешното впечатление, че ние отиваме в Петролната асоциация, разбираме се нещо и то автоматично се отразява на цените. Нищо такова няма да се случи, всяка фирма е самостоятелна в избора си на търговска политика”, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев за бТВ. По думите му предложението за разбивката по касовите бележки има и плюсове, има и минуси.

„Ще ги коментираме и ще излезем със становище”, посочи още той.

Източник: Новини.бг


image0 (9K)