Извънредно от Прокуратурата: Сходство при 4 взрива в заводи от национална сигурност

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Специализирана прокуратура и ДАНС дават изявление относно наблюдавано досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната.

В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев, информира ЗАРАТА.

„През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в заводи за производство на боеприпаси. Анализирани са някои от случаите, при които е установено сходство в 4 от тях“, заяви Милева.

image0 (9K)

Производствен инцидент в завод „Арсенал“ с пострадали работници

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна заяви: „Българските прокурори и следователи дълги години работеха по случая в интерес на българската национална сигурност“.

„Аз като главен прокурор съм висш административен ръководител, подобно на председателя на Върховния касационен съд г-н Панов, както и г-н Чолаков, и не мога да давам указания и да се меся в работата на магистратите“, добави той.

„Но аз съм тук, за да окуража колегите от специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, нашите европейски партньори от ЕС и в интерес най-вече на българските граждани и общество“, уточни главният прокурор.

„Специализираната прокуратура осъществява ръководство и надзор върху досъдебно производство, за което е налице завишен медиен интерес.

Осъзнавайки от една страна чувствителността на темата, а от друга надделяващия обществен интерес, налблюдаващите прокурори дадоха разрешение да бъдат огласени факти и обстоятелства по разследването. Това каза административния ръководител на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година до село Долни дол. Тогава е взривен склад на „Емко”. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия, обясни Сийка Милева.

Собственик на засегнатата продукция е Емилиян Гебрев. Вторият случай е от 2015 година, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот, до село Иганово. Част от унищожена продукция, също е собственост на „Емко”. Третият случай също е от 2015 г., обясни още Милева. Тогава е взривен цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. Четвъртият случай е от 2020 г. В Мъглиж е взривен склад на завод „Арсенал”. Сийка Милева подчерта, че „Арсенал” е стратегически обект за националната ни сигурност.

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!